KARRIÄR

”Matchklockan” – en tidspress som kan bota din stress

Kan en matchklocka på jobbet minska stressen? Kognitionsforskaren hävdar det.
Kan en matchklocka på jobbet minska stressen? Kognitionsforskaren hävdar det.

Det kan låta motsägelsefullt, men att sätta tydliga tidsramar för en arbetsuppgift kan i vissa fall den enklare att utföra, enligt kognitionsforskaren Sian Beilock.

Publicerad Uppdaterad

När den amerikanska basebolligan MLB hade säsongsstart i år gjorde den så kallade matchklockan entré i sporten. Numer får pitchern (kastaren) max femton sekunder på sig att sätta igång spelet.

Syftet är att skapa snabbare och mer underhållande matcher. Men kognitionsforskaren Sian Beilock, Darthmouth College, som har ägnat sin karriär åt att studera hur det mänskliga sinnet särskilt hos elitidrottare reagerar på hög stress, förutspår även en annan effekt – att spelarnas prestationer kommer att bli bättre, skriver hon i en artikel i Fast Company.

Läs mer: Blir du ”belönad” med fler arbetsuppgifter? – så tar du kontroll

Hennes forskning visar nämligen att rätt sorts tidspress gör det lättare för människor att utföra sina sysslor. Extra tydlig är effekten för dem som, likt elitidrottare, utför en syssla de repeterat och kan göra på ett automatiserat sätt.

Kan stänga ute prestationsångest

Man behöver inte vara en professionell basebollspelare för att ha nytta av en matchklocka eller motsvarande. ”Att skapa din egen version av matchklockan kan hjälpa dig att stänga ute brus i form av prestationsångest eller självtvivel”, skriver Beilock.

För att nå framgång med metoden bör dock både övning och förberedelser inför uppgifterna ingå i strategin, menar hon.

Att arbeta helt utan tidsramar gör oss mindre stresståliga, skriver Sian Beilock. Hon refererar även till uppskattningen att en modern människa dagligen ställs inför 35 000 olika beslut.

”Då är det värt att fundera på huruvida mer betänketid kan skada mer än det hjälper”, skriver hon.