KARRIÄR

Koncis och specifik – så når du fram till dina medarbetare

En text på en skrivmaskin det står co-working, skrivmaskinen står i en grön miljö, framför ett träd
Det är inte alltid lätt att kommunicera med sina medarbetare – här är tre tips från experten.

Missförstånd, irritation och slösad tid. Det är vanliga effekter av dålig kommunikation. Här är tre tips på hur du kommunicerar med dina medarbetare.

Publicerad Uppdaterad

Det är i en artikel i Fast Company som vetenskapsjournalisten Jay Dixit listar tre punkter, tidigare framlyfta av David Rock som bland annat har en professional doctorate i neurovetenskap med fokus på ledarskap. Det som gäller är att vara ”koncis, specifik och generös”, skriver Dixit.

Att vara koncis innebär att använda så få ord som möjligt när man förmedlar sitt budskap och på så vis ta hänsyn till mottagarens arbetsminne. ”När dina meningar fylls med onödiga ord ökar du den andra personens kognitiva börda och ditt budskap blir svårare att förstå”, skriver Jay Dixit. Det bästa sättet att bli koncis enligt Dixit är att ta en paus innan man pratar och fundera på vad det är man vill ha sagt. ”Sen säger du det med så få ord som möjligt”.

Ge information så den är lätt att förstå

Var specifik genom att hitta rätt ord. Att beskriva en måltid som ”fantastiskt” säger inget för den som inte var med på restaurangen. Lika oklart är det att beskriva ett nytt projekt på arbetsplatsen som ”otroligt viktigt” eller att det ”har potential att maximera långsiktiga framgångar”. Ett bättre sätt, menar Dixit, är att ange rak fakta – som att projektet ”beräknas öka försäljningen med 20 procent”. ”Det viktiga är att ge relevant information”, skriver Dixit.

Att vara generös innebär att ge informationen på ett sätt som är lätt att förstå. Kommunikation är även en slags empati där man bör tänka på mottagaren, menar Dixit. ”Se till att medvetet koppla nya idéer till personens tidigare förförståelse för ämnet, skriver han.