Lista: Här vill unga i början av karriären helst jobba

2021-09-20 10:01  

Google är inte längre första valet när unga i början av karriären fritt får välja drömarbetsgivare. Men stora it- och teknikbolag står fortfarande högt i kurs.

Bemannings- och rekryteringsbolaget Academic Work har för sjunde året i rad tittat närmare på var studenter och unga i början av karriären helst skulle vilja jobba. Undersökningen Young Professional Attraction Index, som görs i samarbete med Kantar Sifo, visar att stora företag inom teknik- och finansområdet fortsätter att vara heta arbetsgivare. 

Liksom tidigare år finns flera svenska teknikföretag och globala techjättar med på topplistan. I år har dock Google, som varje år haft ett stadigt grepp om förstaplatsen, halkat ner till en tredjeplacering. I stället lockar nu möbeljätten Ikea flest unga, men många som ligger i startgropen för en yrkeskarriär drömmer också om en framtid på Spotify, Microsoft, Tesla och Volvo Cars. 

Läs mer: Kan chefen tvinga in mig till jobbet nu? Experten svarar

En slutsats från undersökningen, som gjordes under pandemin, är att stabilitet och säkerhet nu värdesätts i högre grad. Denna trend tros ligga bakom att företag med starka varumärken, och som överlevt coronavirusets effekter, går framåt i år.

Det finns också en mer långsiktig trend att unga vill ha ett tydligt syfte och göra skillnad. Det kan vara en förklaring till ett ökat intresse för medicintekniska företag och elbilstillverkare, enligt rapporten. 

Drygt 5000 personer har ingått i årets undersökning som listar de 100 mest populära arbetsgivarna. Studenter och unga akademiker har fått ranka företag efter rykte, framgång och om de kan tänka sig att jobba där. 

Läs mer: Förlorat jobbet? Så återfår du din identitet

Listan över de tio mest attraktiva arbetsgivarna 2021

Ikea 

Spotify 

Google

Microsoft 

Apple 

Essity

Tesla

Ica-gruppen

Volvo Cars

Avanza

Ingenjörstäta företag som WSP, Afry, Northvolt, Polestar och Volvo Group finns bland de 20 mest attraktiva arbetsgivarna. 

Charlotte Delaryd

Mer om: Ikea Spotify

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt