Karriär

Låt lampan ta hand om störande kollegor

Foto: Bertil Ericson/TT, Ingvar Karmhed/TT
Foto: Bertil Ericson/TT, Ingvar Karmhed/TT

450 kontorsanställda på ABB har testat en lampa vid sin arbetsplats i kontorslandskapet. Lampan styrs av arbetsbelastningen och visar för kollegorna när personen är upptagen och när det går bra att störa. Resultatet blev en halvering av antalet avbrott.

Publicerad Uppdaterad

Här hittar du lediga ingenjörsjobb!

"Upptagen", "Vänta", "Stig in".

Det stod på panelen som satt utanför många arbetsrum förr. Först när den gröna stig-in-lampan lyste gick det bra att framföra sitt ärende. Nu har den gamla upptagetlampan återuppstått och flyttat ut i kontorslandskapet, rapporterar Sveriges Radio.

I dagens öppna kontorsmiljöer upplever många att det är ett stort problem att kollegor kan komma och störa när som helst, och det är bakgrunden till att systemet Flowlight tagits fram. Där talar en lampa om tydligt för omgivningen när det passar att störa och när det inte passar.

Lampan sitter vid arbetsplatsen och styrs av ett datorprogram som känner av hur koncentrerad medarbetaren är utifrån tangentryck och musrörelser. Även Skypesamtal och möten inbokade i kalendern registreras. När medarbetaren är mest upptagen lyser lampan röd under 45 minuter och när det är fritt fram att störa lyser den grön. När ingen är på plats lyser den gul.

ABB testade lampan i 12 länder

När 450 personer på ABB-kontor i 12 länder testade lampan minskade avbrotten från kollegor med 46 procent vilket ledde till att effektiviteten ökade. Troligen minskar även stressen med den här typen av signalsystem, enligt datorforskaren Thomas Fritz på Zürich Universitet, som utvärderat lamporna.

– Särskilt i öppna kontorslandskap så upplever folk mer störningar och det här kan hjälpa till att minska den stressen och öka välbefinnandet på jobbet, säger han till Sveriges Radio.