Karriär

Kvinnor missnöjda med karriären

Bara två tredjedelar av Sveriges proffskvinnor anser att de har haft en framgångsrik karriär. Det brister i förutsättningarna för att göra chefskarriär, och förebilderna är få.

Publicerad

För att fira kvinnodagen har det professionella nätverket Linkedin undersökt världens kvinnors syn på karriären. Svenska kvinnor är missnöjda, 64 procent jämfört med det globala snittet på 77 procent i de 13 undersökta länderna. Mest nöjda säger sig indiskorna i undersökningen vara, 94 procent, och brasilianskorna, 88 procent.

De viktigaste faktorerna för en framgångsrik karriär anses vara att jobbet är intressant och att balansen mellan jobb och privatliv är den rätta, snarare än hög lön.

På frågan om de viktigaste faktorerna för nästa generation kvinnors möjlighet till en framgångsrik karriär toppar svaren fler kvinnor till seniora positioner och möjlighet till ledarskapspositioner tillsammans med flexibilitet på arbetsplatsen.

Att välja mellan barn och karriär är inget för svenska kvinnor, endast var fjärde svensk barnlös kvinna tänker sakta in på karriärtakten när de har fått barn. Det globala genomsnittet ligger på 43 procent.

Samtidigt ligger svenskor inte just högre än det globala snittet när det gäller åsikten att det går bra att kombinera jobb och familj, 75 respektive 74 procent. Indiskorna tycks ha det bäst, 93 procent, medan bara 57 procent av italienskorna svarar att det går att få ihop det.

Undersökningen visar att det största hindret för svenska kvinnors karriär är otydliga karriärvägar (67 procent), brist på personlig yrkesutveckling (52 procent) och ojämställda löner (49 procent) samt brist på mentorer och förebilder (32 procent).

- Med den här undersökningen vill vi belysa hur kvinnor ser på sina möjligheter på arbetsmarknaden och fortsätta att öka medvetenheten kring de problem som fortfarande finns på alltför många arbetsplatser, säger Maria Wade på LinkedIns Sverigekontor i ett pressmeddelande.

6 karriärkvinnor nätverkstipsar

Julia Mjörnstedt, grundare och generalsekreterare, Ung Cancer:

Träna på att bli bättre på att lyssna. Genom att vara uppmärksamma lär vi känna både andra människor och nya sidor hos oss själva.

Emma Elwin, moderedaktör, Elle:

Se alltid möjligheter i tjänster och gentjänster.

Elisabet Lundgren, advokat, partner Linklaters Advokatbyrå:

Var aktiv. Det kan räcka med korta mejl eller meddelanden till grupper på webben men se till att alltid försöka varva med personliga möten.

Sandra Wigfors, grundare bloggagenturen AW Agency:

Bemöt alla med ett leende, engagera dig i andras affärer och dela med dig. Då kommer de att göra detsamma för dig.

Jenny Kallur, copywriter, Svensson Reklam:

Håll kontakten! Våga prata med varandra om lön.

Camilla Åstrand, Global Creative Director Assistant, Gant:

Googla dig själv innan och se på din sökning med objektiva ögon.