1. Är det sannolikt att
folk fortsätter med svälten?
Sofia Antonsson, dietist:
• Den som mår bra av det
kan nog vara ihärdig. Den som mår pyton lär inte prova igen. En nytta för alla
är att man lär sig hur mycket kalorier man stoppar i sig. Kvinnor får äta 500
kalorier fastedagarna, män 600. Mycket grönsaker är tricket, det tror jag man
fortsätter med de andra dagarna.
2. Blir man dum i huvudet
och argsint av att fasta?
Sofia Antonsson:
• Det här passar inte
alla. Vissa klarar inte av att gå hungriga och blir lättretliga och trögtänkta.
Det är också en vanlig föreställning att allt kommer att snurra, jag blir
otrevlig och somnar vid datorn. Många är rädda för att gå hungriga. När de
frågar mig som dietist om de ska våga prova, säger jag ja. Det kan vara roligt
att känna hur det känns att vara hungrig. Många överviktiga är vana vid att
stoppa något i munnen varje gång de känner något, de äter sina känslor.
3 .Varför har just 5:2
blivit så populärt?
Sofia Antonsson:
• Det är nog för att man
inte behöver tänka på att vara restriktiv med sin kost veckans alla dagar.
Dessutom tror jag att många är intresserade av den hälsofrämjande effekten. När
man svälter sjunker IGF-1-faktorn, som spelar roll i uppkomsten av cancer och
hjärt- kärlsjukdomar. Cellerna börjar reparera i stället för att föröka sig
genom delning. Det visar flera studier, även om mycket är råttstudier.
4. Behövs verkligen alla
dessa dieter?
Sofia Antonsson:
• Med tanke på att
hälften av svenskarna mellan 16 och 84 år är överviktiga enligt en enkät från
Folkhälsoinstitutet behövs de. Att gå ner i vikt är gynnsamt för blodtryck och
blodfetter och blodsockervärden. Personen kommer förmodligen att bli piggare
och mindre sjukskriven framöver, vilket är positivt också för arbetsgivaren.
Som dietist är jag inte för någon bantningsmetod över huvud taget. Förändringar
som gör att man kan hålla sin vikt på lång sikt är den svåra utmaningen.
5. Kan arbetsgivaren lägga
sig i att jag svälter på jobbet?
Helene Sjöman, biträdande förbundsjurist på
Sveriges Ingenjörer:
• Det är ett oprövat
område. Det finns inget detaljerat skrivet, inga föreskrifter, inga domar. I de
flesta kollektivavtal står att man inte får åta sig uppdrag som inverkar
menligt på arbetet där man är anställd, men inget om att äta rätt och hålla sig
i form. Det är en intressant tanke och jag kan tänka mig att frågan kan bli
aktuellt i framtiden. Men än så länge får man nog ha som utgångspunkt att det
är upp till var och en hur man äter.