Karriär

Här ökade ingenjörerna lönen mest – men ligger ändå tusenlappar efter

Camilla Frankelius, förhandlingschef på industrienheten på Sveriges Ingenjörer. Foto: Fredrik Sandberg / TT, Sveriges Ingenjörer

Lönerna för civilingenjörer och högskoleingenjörer inom statlig och kommunal sektor fick ett lyft under 2019, visar ny statistik från Sveriges ingenjörer. För ingenjörer inom privat sektor är utvecklingen sämre.

Publicerad

Civilingenjörer som jobbar inom statlig verksamhet fick under 2019 en löneökning med 2,9 procent, och tjänar i genomsnitt 50 500 kronor i månaden. Störst lönelyft under förra året fick dock anställda inom kommuner och regioner. Där är civilingenjörernas genomsnittliga månadslön nu 48 800 kronor, vilket innebär en ökning med 3,2 procent.

− 2018 var det ett magert utfall och det har man tagit igen det här året. Vi ser en betydligt bättre löneökning i dessa sektorer och det är naturligtvis roligt. Även om nivån är alltför låg jämfört med den privata sektorn så ser vi ändå att det sker ett lyft, säger Camilla Frankelius som är förhandlingschef på Sveriges ingenjörer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här