Karriär

Här är talarna vi vill lyssna på nu

Paolo Roberto, elitboxare, dansare, debattör. Talar om attityder, bantning, fåfänga, balans i livet, boxning, svenskhet och utanförskap. Foto: Talarforum
Paolo Roberto, elitboxare, dansare, debattör. Talar om attityder, bantning, fåfänga, balans i livet, boxning, svenskhet och utanförskap. Foto: Talarforum

I kristider växer behovet av inspiration. Därför är det tryck på talare som kan berätta om hur man leder i motvind och motiverar medarbetarna.

Publicerad

- Vi ser väldigt tydligt att ämnesvalet styrs av strömningarna i samhället, säger Jenny Lexhed, kommunikationschef på Talarforum.

Förra året var det klimat och miljö som drog. Nu gäller motivationstalare.

- Det är bra att anlita en extern talare när man vill förstärka ett budskap, för att ge medarbetarna en aha-upplevelse, säger Marie Bellö Yngveson, utbildningschef på ABB i Västerås.

Sista kvartalet förra året drog alla i nödbromsen. Även talarbranschen stod still. Men nu har det släppt något, det är ökat tryck på bokningen av talare och Talarforum nyanställer i både Malmö och Stockholm.

Jenny Lexheds teori är att man fortsätter att bjuda in kunder till event för att man vet att det är ett bra sätt att bygga kundrelationer på, vilket kan vara ännu viktigare i lågkonjunktur än när det går bra.

Och så bloggas det och skrivs efteråt, vilket gör det till kostnadseffektiv pr.

Hur de nya medierna kommer att påverka vårt sätt att göra affärer är ett hett ämne just nu. Den nya diskrimineringslagen gör att mångfaldstalare har stigit på topplistan. Även rena ekonomiföreläsare är allt intressantare, men det ska vara någon som var med i förra krisen och talar utifrån egna upplevelser.

- Det har också blivit ett plötsligt intresse för att belysa säljarens roll, vilket det aldrig varit fokus på förut, säger Jenny Lexhed.

Det har man märkt också på Ekvilibrium Talarförmedling.

- Därför har vi samlat Sveriges bästa säljcoacher, säljstrateger, marknadsvisionärer och kommunikatörer på en och samma dag för att höra deras framtidsvisioner och ta del av deras konkreta verktyg, säger Madeleine Hansson, marknadschef.

Hos konferensbokarna ser det dystrare ut, åtminstone när det gäller flerdagarskonferenser med övernattningar.

- Folk konfererar fortfarande, men man söker billigare anläggningar och kör dagskonferenser. Många av våra stora kunder har inte budgeterat konferenser för 2009, de kör internt i stället, säger Laisa Hammarberg, vd på Konferens-poolen.

7 skäl till att ta in externa föreläsare

* Paolo Roberto, elitboxare, dansare, debattör. Talar om attityder, bantning, fåfänga, balans i livet, boxning, svenskhet och utanförskap.

* Susanne Pettersson, konsult, coach, mental rådgivare, inspiratör. Talar om hur man skapar ett vinnartillstånd, att leda andra, utveckla team och undvika stress.

* Henrik Larsson-Broman, trendanalytiker, forskare och säljexpert. Sju strategier för ökad försäljning i lågkonjunktur.

* Tina Thörner, trefaldig världsmästare i rally. Talar om att du kan bara du vill, om du verkligen tror på det.

* Ökar motivationen.

* Höjer kompetensen.

* Svetsar samman gruppen.

* Förbättrar relationen till kunder och leverantörer.

* Ett dragplåster lockar publik och ger pr.

* Stärker företagets varumärke.

* Ger tillfälle att mötas.

Källa Talarforum