Karriär
Här är jobbannonsen som lockar mest
En klassisk platsannons står sig bäst. Det konstaterar Annika von Hofsten på teknikkonsultbolaget I3tex, som för ett och samma jobb skrev tre annonser med helt olika stil och formuleringar och lade ut. Responsen var förvånande.
Vad är det som gör att vissa jobbannonser väcker extra intresse? I sin roll som affärsansvarig på I3tex arbetar Annika von Hofsten bland annat med rekrytering och med att skriva annonser och intervjua kandidater.
– Hur annonserna formuleras är något som fler borde tänka på, särskilt företag som vill attrahera fler kvinnor. Ofta innehåller de ord och formuleringar som skrämmer bort vissa grupper – utan att de som rekryterar ens vet om det.
Efter att ha följt livliga diskussioner i facebookgruppen Teknikkvinnor om annonser som riktar sig mer eller mindre till kvinnor, började hon fundera på vad det egentligen är i en annons som lockar olika personer.
– Jag ville ta reda på vad som är bästa sättet att uttrycka sig på för att få mest gehör. Hur ska den optimala annonsen ska utformas för att visa företagets kärna, förmedla känslan vi har här och samtidigt locka till själva arbetsuppgifterna?
För att undersöka saken bestämde hon sig för att skriva tre annonser för samma jobb, men utformade på helt olika sätt:
– En annons med rubriken "Hej du trevliga mjukvaruutvecklare", som betonar mjuka värden och hur företaget månar om medarbetarnas välmående.
– Den klassiska annonsen: "Erfaren mjukvaruutvecklare sökes till varierande uppdrag". En saklig annons med formuleringar som att det är ett krav att du kan det här och det här ska du jobba med. Innehåller få känsloord.
– Den tredje varianten, "Mjukvaruutvecklare C/C++/C#", innehåller i stort sett bara punktlistor med önskvärd kompetens och fakta om företaget. Kortfattat och helt utan känsloord.
Hon lade ut annonserna hos Arbetsförmedlingen och gjorde samtidigt ett inlägg i Teknikkvinnor och bad om medlemmarnas syn på dem.
–De flesta som sett alla tre annonserna i facebook-inlägget tycker att det är ett kul och intressant experiment men det har varit väldigt blandade åsikter. Den klassiska annonsen är mest populär, mycket på grund av att den typen av formuleringar är så bekanta.
Näst populärast är annonsen i punktform, och sist kommer mjukisannonsen med rubriken "Hej du trevliga mjukvaruutvecklare".
– Utifrån den gängse bilden av en ingenjör blev jag inte förvånad över att den var minst lockande. Samtidigt är ju jag ingenjör och jag tilltalas mest av den, vilket visar att det finns olika personligheter. Jag tror inte att vi gynnas av att generalisera hur en ingenjör är.
Nästa steg blir att se vilka som sökt jobbet utifrån de olika varianterna när ansökningstiden har gått ut. Oavsett resultatet har det fått Annika von Hofsten att tänka nytt.
– I framtiden kommer jag att tänka mer på hur annonsen ska utformas språkligt på bästa sätt utifrån vilken typ av person vi söker. Det handlar om vilka ord vi ska använda för att uppnå vissa effekter.