Karriär

Fysiker får gräddfil till läraryrket

Foto: Jessica Gow / TT
Foto: Jessica Gow / TT

Fysiker och biologer kan få en gräddfil in i läraryrket. Regeringen föreslår att de ska kunna få en längre anställning som lärare, under tiden de läser in en lärarexamen. Syftet är att minska lärarbristen.

Publicerad

Skolor får endast tillsvidareanställa legitimerade lärare, medan obehöriga lärare bara kan få vikariat på högst ett år i taget. Samtidigt är lärarbristen stor, inte minst i de tekniska och naturvetenskapliga ämnena.

Regeringen lägger därför fram en proposition om att skolorna under en försöksperiod ska kunna anställa akademiker i sådana bristämnen i två eller tre år, under förutsättning att personerna under tiden läser en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU).

Regeringen har inte räknat på hur många akademiker som skulle kunna lockas till skolan denna väg. Förra hösten var det 500 ämnesutbildade som började läsa KPU.

– Jag tror att det finns många som skulle vara intresserade av att jobba som lärare, och detta är ett sätt att göra det attraktivt för dem som redan är yrkesaktiva, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Hon påpekar också att satsningar görs för att höja lärarlönerna.

– Men att hitta fler vägar in i läraryrket för dem som redan har ämneskunskaper är en viktig del för att möta behovet av kompetenta lärare, säger Hellmark Knutsson.

Gilla Ny Teknik på Facebook