Frågorna (och svaren) som kan underlätta när du ska söka jobb

2021-09-05 08:00  
Går det trögt i jobbsökandet? Här är bästa tipsen för att komma framåt. Foto: Unsplash

Vill du byta jobb men är väldigt specialiserad? Misstänker du att din ålder kan vara ett hinder? Oavsett vad som kan tänkas ligga bakom att jobbjakten går trögt bör fokus ligga på saker du kan kontrollera.

I tidningen Forbes tipsar karriärcoachen Caroline Ceniza-Levine om några frågor du bör ställa dig själv om du vill byta jobb:

Är du tillräckligt konsekvent och ihärdig? 

Att vara konsekvent innebär att söka jobb löpande. Undvik att göra enstaka ryck för att sedan ta en paus. Fortsätt att slänga ut krokar även om du har fått lovande napp. Ingenting är säkert, inte ens om du befinner dig i ett läge med slutintervjuer. Ett företag kan plötsligt ändra strategi eller välja internlösningar. 

Inriktar du dig på lämpliga jobb?

Den roll och det ansvar jobbet innebär måste matcha din erfarenhet och bakgrund. Du måste också vara rätt person för företagets storlek och typ, är det exempelvis ett etablerat företag eller en startup? Gör efterforskningar och prata med personer som känner till företaget du vill jobba för. 

Läs mer: Förlorat jobbet? Så återfår du din identitet

Når du rätt personer? 

Att skicka iväg en ansökan till en utannonserad tjänst kan mycket väl leda till en anställning, men platsannonser kan också ge värdefulla idéer om företag och roller du kanske inte ens tänkt på. Väljer du istället att spontanansöka måste du se till att nå rätt personer för att undvika att din ansökan hamnar i en allmän cv-hög på företaget. 

Är du attraktiv för arbetsgivaren?

Du bör ha bra koll på vad en potentiell arbetsgivare letar efter och varför de skulle anställa just dig bland andra kandidater. Här är det viktigt att undersöka vad företaget prioriterar och hålla koll på information som tyder på nya initiativ eller strategiska förändringar. Förbered dig noggrant inför en intervju och var beredd att svara på invändningar.  

Läs mer: Användbara tips: Så får du ditt cv att sticka ut ur mängden

Vill du verkligen ha jobbet?

Om du känner entusiasm och ett äkta intresse för ett jobb kommer detta att märkas när du har kontakt med en arbetsgivare. Om du däremot söker jobb lite halvhjärtat kommer du inte vara motiverad att hålla ut i den berg- och dalbana jobbsökande innebär.  

Charlotte Delaryd

Mer om: söka jobb

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt