Karriär

Fortsatt stort lönegap mellan kvinnliga och manliga ingenjörer

Den genomsnittliga heltidslönen för kvinnliga civilingenjörer är elva procent mindre jämfört med manliga kollegor. Foto: TT och Pexels

Kvinnliga ingenjörer får – trots att de har samma utbildning och roller som män – räkna med en lägre lön. Det visar en kartläggning från fackförbundet Sveriges ingenjörer.

Publicerad

Den genomsnittliga heltidslönen för kvinnliga civilingenjörer är elva procent mindre jämfört med manliga kollegor. Och löneskillnaderna börjar redan efter examensdagen. En kvinnlig civilingenjör får 32 900 kronor i månaden vid första anställningen medan en nyutexaminerad man tjänar 34 000 kronor. Skillnaden är särskilt tydlig inom privat sektor.

– Redan vid ingångslönen finns en skillnad på drygt 1100 kronor. Det är ett för stort gap. Men litegrann beror det på att kvinnorna begär lägre löner, och att arbetsgivarna inte säger till att de borde ligga högre. Här är det jätteviktigt för oss som fackförbund att informera och få upp kraven. Kvinnor måste gå in med högre lönekrav från början och verkligen värdera sin kompetens, säger Johan Kreicbergs som är samhällspolitisk chef på Sveriges ingenjörer. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här