KARRIÄR

Företaget slutade tvärt med Slack: ”Blev mer produktiva”

Slack har på kort tid gått från några få till miljontals användare.

Samma dag som PR-firman Water & Water kom upp i en miljon meddelanden på Slack togs ett drastiskt beslut: att sluta använda Slack under en vecka. Resultatet: produktiviteten ökade mer än kaoset. 

Publicerad Senast uppdaterad

Matthew Kidahy, partner på Water & Water kallar perioden för företagets "Slack-out": en vecka där ingen fick skicka meddelanden på Slack. 

Det första lärdomen som gjordes var att det är svårt att sluta med Slack. Inom minuter efter att pausen inletts skickade företagets vd ett Slack-meddelande och avslutade konversationen först efter att en medarbetare påmint om vad som gäller. 

PR-firmans tio medarbetare är inte ensamma om sitt Slack-beroende. 

Slack, en förkortning av Searchable Log of All Conversation and Knowledge, är en molnbaserad tjänst för meddelanden och samarbete och används främst internt inom företag och organisationer. Plattformen släpptes 2013 av amerikanska Slack Technologies och ägs nu av Salesforce. Antalet användare är nu uppe i 32 miljoner världen över.

På Water & Water insåg man värdet – och nödvändigheten – av att använda Slack under pandmins nedstängning. Men sommaren 2023 hade relationen till chattappen blivit något annat: i stället för ett bra sätt att kommunicera om viktiga saker hade Slack-meddelandena blivit fler, längre och aningen tvångsmässiga. 

Lärdomar efter Slack-pausen

När företaget granskade sitt eget Slack-beteende så såg de att de använde slack ännu mer när de återgått till en vardag på kontoret med gemensamma luncher och spontant umgänge. "Ju mer vi träffade varandra på kontoret, desto fler slackmeddelanden skickade vi. Ja, det är helt ologiskt", skriver Kidahy.  

Efter den veckolånga pausen fick medarbetarna svara på några frågor: 

  • Hälften sa att produktiviteten ökade eftersom det fanns färre distraktioner. 
  • Cirka 40 procent sa att teamen inte var lika samordnade (även om arbetet inte led). 
  • I stället för att använda Slack använde 80 procent sms och e-post. 
  • I slutändan sa flera medarbetare att de saknat Slack och att pausen blivit rörig. Men med bättre förberedelser och struktur för pausen kan de tänka sig att prova igen.  Åtminstone ett mål uppnåddes under försöks-veckan. 

"Poängen med experimentet var att se hur vi skulle klara oss utan slack", skriver Matthew Kirdhay.