Karriär

Fem vanliga misstag som kan kosta dig drömjobbet

Du kan ha imponerande meriter, men om du låter ditt ego styra intervjun kan du upplevas som problematisk. Foto: Pexels
Du kan ha imponerande meriter, men om du låter ditt ego styra intervjun kan du upplevas som problematisk. Foto: Pexels

Under en intervju gäller det att ha koll på många saker för att inte rekryteraren eller din blivande chef ska bli tveksam till om du är rätt person för jobbet. Här är fem vanliga misstag.

Publicerad

Intervjun är ett tillfälle att bedöma om du har rätt kvalifikationer för en roll, men arbetsgivaren vill också se om du passar in i företagskulturen. Din framtoning och hur du interagerar med intervjuaren är därför av stor vikt. Och enligt en artikel i Forbes kan följande misstag kosta dig drömjobbet:

Inte uppge löneanspråk

Genom att undvika frågan om löneanspråk slösar du både din egen och företagets tid. Företaget kan ha ett budgettak och det kan därför vara bra att fundera på vilken lägstanivå du är beredd att acceptera. Om du inte vill säga en exakt summa bör du ändå ange ett spann som kan bli utgångspunkt för förhandlingar. Före intervjun bör du även ha tagit reda på realistisk lönenivå för rollen. Det visar att du har koll och vet ditt värde.

Prata illa om tidigare arbetsgivare

En av de största varningsflaggorna för en intervjuare är när en kandidat klagar på nuvarande eller tidigare arbetsgivare. Intervjuaren kan då börja fundera på om du även kommer att prata illa om det aktuella företaget när du kanske lämnar jobbet om några år.

Dåligt påläst

Intervjuaren vill veta vad som motiverade dig att söka jobbet. Att inte undersöka företaget och rollen du intervjuas för är därför ett säkert sätt att diskvalificera sig. Före intervjun bör du kolla företagets hemsida för att få ett hum om värderingar, kunder och produkter. Det kommer att hjälpa dig att ställa engagerade och initierade frågor under samtalet.

Misslyckas med att ställa bra frågor

Ett intervjusamtal är ingen envägskommunikation. Du behöver själv ställa frågor för att se om företaget passar dig. Det visar dessutom att du är engagerad. Men ställer du bara frågor om lön indikerar det att du mest bryr dig om dig själv. Du måste visa att du är intresserad av själva jobbet. Fråga exempelvis om onboardingprocessen, utmaningar och utvecklingsmöjligheter.

Egocentrisk framtoning

Du kan ha imponerande meriter, men om du låter ditt ego styra intervjun kan du upplevas som problematisk och intervjuaren väljer då troligen en mer ödmjuk person. Tänk på att tal om prestationer måste kopplas till vad du bidragit med hos tidigare arbetsgivare. Gör inte misstaget att säga att du inte har några svagheter. Det tyder på dålig självinsikt. Rekryteraren vill även veta hur du försöker förbättra svagheter.