KARRIÄR

Fackens rådgivare: Det här ska du inte missa på lönesamtalet

Illustration på person som sitter vid ett bord mitt emot en hög med pengar
Det börjar närma sig löneförhandling.

Den sista mars är tanken att facken och arbetsgivarna ska vara överens om de kommande årens generella löneökningar. Sedan är det de anställdas tur att förhandla sina individuella löner. Ny Teknik har pratat med experter på Sveriges Ingenjörer och Unionen för att reda ut vad du inte får missa inför lönesamtalet.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är bråda dagar för Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer. Som förhandlingschef på ett av de fem fackförbund som förhandlar fram det normsättande industriavtalet har hon en viktig roll i överläggningarna med arbetsgivarsidan.

– Vi gick ut med 4,4 procents löneökning och hittills har inget ändrats. Vi arbetar för att ”märket” ska landa så högt som möjligt, säger hon.

Om inget oförutsett händer ska avtalet vara signerat senast 31 mars. När företagen som är avtalsanslutna väl vet hur stor årets pott för löneökning är blir det dags för lönesamtal med de anställda.

– Man kan ha inledande samtal innan de centrala avtalen är klara. Men att komma överens lokalt och sätta lönerna innan man vet vad lönepotten är, det ska man inte göra, säger Camilla Frankelius.

Camilla Frankelius.

Så vilka förberedelser ska man inte missa inför sitt lönesamtal?

Enligt Fabian Carlén, facklig rådgivare på Unionen, är det viktigaste att läsa på vilka lönekriterier som gäller på ens arbetsplats.

De är den formella bedömningsgrunden för lönesättning och finns på de flesta arbetsplatser, särskilt de som är kollektivanslutna, berättar Carlén.

– Lista på förhand vad du presterat under året och lyft särskilt de saker som stämmer överens med lönekriterierna. Det kan även vara bra att gå igenom det som sades på senaste utvecklingssamtalet och följa upp de mål som sattes, säger Fabian Carlén.

Tid att förbereda lönesamtal

Enligt Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer finns det dock anledningar att även ta upp andra typer av prestationer, även om de inte är listade kriterier.

– Exempelvis hur du presterat i team, vilket ju är ett vanligt arbetssätt inte minst bland ingenjörer. Kanske har man tagit en ledande roll, på olika sätt hjälpt kollegor att komma fram eller på annat sätt bidragit till företagets utveckling. Sådant ska man påminna sin chef om, säger hon.

Det ska alltid finnas tid att förbereda sig inför ett samtal.

– Ibland händer det att chefen kommer och vill vara spontan och säger ”ska vi inte ta det där lönesamtalet nu med en gång”. Men då är rådet att man ska be om en annan tid så att man hinner förbereda sig.

Fabian Carlén
Fabian Carlén, facklig rådgivare på Unionen.

När samtalet väl äger rum gäller det att faktiskt ta upp de där prestationerna från det gångna året som du skrivit ner på din lista och koppla dem till lönekriterierna i de fall det går, uppmanar Fabian Carlén. Ett krav man även ska ställa på lönesättande chef.

– Står man långt ifrån varandra så ska chefen kunna motivera sin lönesättning med avstamp i kriterierna. Lönesättningen ska alltid bottna i dem och det är där man hittar de konkreta argumenten, säger han.

Se inte lönepotten som en begränsning

Camilla Frankelius poängterar att lönepotten inte ska ses som en begränsning – individen ska inte känna ansvar gentemot kollegor som kan få en större ökning om den egna skulle bli stor.

– Det är arbetsgivaren som ska se till att det finns bra och rätt lönestruktur på arbetsplatsen. Om du ligger för lågt ska du argumentera för din sak. Företaget kan dessutom skjuta till mer pengar utöver potten.

Ett sista råd från Frankelius är att aldrig gå med på att lämna ett lönesamtal utan att ha fått höra en siffra.

– En konstig sak som förekommer är att chefer säger att de inte vill nämna en siffra utan att man får se i lönekuvertet vad det blev. Men det är fullkomligt tokigt, man ska få prata om sin lön och få argument kring sin lönesättning. Det är det lönesamtalen går ut på, säger hon.