Karriär

Enkla knepen för bättre fokus i kontorslandskapet

Foto: Ruud, Vidar
Foto: Ruud, Vidar

Sällan tyst, ständiga avbrott och pratglada kollegor. Det är inte alltid lätt att behålla koncentrationen i ett aktivt kontorslandskap. Här är sex knep för att kunna fokusera bättre.

Publicerad

Kontorslandskap kan vara en utmaning när vi behöver koncentrera oss på jobbet, menar karriärexperten Caroline Ceniza-Levine i en artikel i Forbes. Men det finns knep och enkla åtgärder som minskar distraktionerna och ökar möjligheterna att arbeta ostört.

Hitta andra gemensamma platser

Försök att lokalisera alternativa utrymmen om du behöver en plats där du inte blir avbruten, eller vill ta en paus från din vanliga omgivning. Det kan räcka med andra gemensamma ytor som lunchrummet, en lugn plats utanför din egen avdelning eller på en annan våning.

Markera att du är upptagen

Det är inte alltid så praktiskt att lämna sitt skrivbord för att leta efter en tyst plats. Sätt därför upp en stör ej-skylt när du behöver maxa koncentrationen. Ett annat tips är att stänga av notiser för e-post, markera att du är upptagen i din kalender eller använd hörlurar. Då förstår andra att du inte är tillgänglig.

Förbered en mening

Har du en pratsugen kollega som ignorerar att du är upptagen, kan du tänka ut en färdig mening att använda. Var positiv men tydlig. Säg att du har en deadline eller inte kan prata just nu, men att du återkommer senare.

Lär dig att säga nej

Oavsett om du sätter upp skyltar eller signalerar på andra sätt, behöver du kunna säga nej. Om du har svårt att säga nej till olika önskemål, eller sätter andras behov före dina egna, krävs övning för att det ska kännas bekvämt.

Ta regelbundna pauser

Att jobba i ett öppet landskap kan vara utmattande även om du har förmågan att fokusera. Regelbundna pauser hjälper dig att få tillbaka energi. Hämta vatten, ta en promenad eller bli själv en av de pratsugna kollegorna.

Miljöombyte

Använd lunchen för att byta miljö. Lämna helst kontoret. Gör något fysiskt om du mest sitter stilla under dagen. Träffa folk utanför arbetsplatsen. Du kan också få ett mentalt miljöombyte genom en personlig aktivitet, exempelvis läsa om något som inte har med jobbet att göra.