Karriär

Elektronisk näsa får designpris

Modell av den elektroniska näsan. Foto: LTU

Sex LTU-studenter har tagit fram en prototyp för Sniffer, en elektronisk näsa som hjälper dig avgöra om maten i ditt kylskåp går att äta.

Publicerad

- 30 procent av all mat som konsumeras, dvs 100 kilo per person och år kastas, säger Ida Sundell, en av studenterna på civilingenjörsprogrammet Teknisk design. Miljöbelastningen av den mat vi kastar motsvarar idag 700 000 bilar och det problemet vill studenterna lösa med hjälp av den elektroniska näsan.

Många slänger mat som det inte är något fel på, eftersom de litar för mycket på det tryckta bäst-före-datumet. Med hjälp av små sensorer mäter Sniffer ämnen i maten som avsöndras när den är på väg att ruttna. Allt man behöver göra är att rikta luftintaget mot maten och titta på displayen som visar grönt ”OK” eller rött ”EJ ÄTBAR”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här