Karriär

Dags att söka nytt jobb? Så fräschar du upp ditt cv

Jobbsökartankar? Då är det dags att slipa på cv:t. Här är några vassa tips! Foto: Cottonbro/Pexels
Jobbsökartankar? Då är det dags att slipa på cv:t. Här är några vassa tips! Foto: Cottonbro/Pexels

Går du i jobbsökartankar? Då kan det vara läge att uppdatera ditt cv och fylla på med relevant information.

Publicerad

Ditt cv kan vara en dörröppnare och fånga intresset hos en rekryterare, men då gäller det att ha ett aktuellt innehåll som väcker intresse. Sajten Fast Company ger här några tips. 

Uppdatera innehållet 

Det har varit ett minst sagt turbulent år och många kan ha kämpat för att hålla huvudet ovanför vattenytan. Men kanske har du ändå använt tiden till att utveckla nya intressen, stärkt din kompetens eller gått online-kurser. Detta är viktigt att lägga in i cv:t.  

Följ riktlinjer 

Följ formella riktlinjer för hur ett cv ska vara uppställt. Detta är särskilt viktigt om företag använder sig av artificiell intelligens för att sålla fram kvalificerade kandidater. Se till att få med nyckelord som matchar beskrivningen i jobbannonsen. 

Förklara luckor 

Kanske har du varit föräldraledig eller blivit uppsagd på grund av pandemin? Var ärlig om luckor finns i ditt cv. Om du berättar om orsaken kan du undvika tvivel hos en rekryterare eller anställande chef. Det är inte ovanligt att luckor uppstår i karriären och de flesta förstår detta.  

Bifoga exempel 

Ett cv är en guide till dina erfarenheter och kunskaper, men du kan även bifoga konkreta exempel på jobbprestationer. En länk till något du nyligen åstadkommit kan fungera som ett bevis eller kvitto på dina kvalifikationer.   

Enkelt och propert 

En minimalistisk ren design och ett organiserat innehåll förbättrar chanserna att bli uppmärksammad. Undvik därför störande typsnitt och strössla inte med visuella effekter. Det är frestande att tro att detta skiljer ut dig från mängden, men resultatet blir snarare ett dåligt första intryck.