Så hanterar du en chef som inte ger stöd

2020-06-10 13:48  
Foto: Robert Daly

Att ha en chef som inte stöttar dig i det dagliga arbetet är en utmaning. Men med rätt inställning kan situationen vändas.

En uppenbart dålig chef kan ha en nedlåtande attityd, mikrostyra och inte ge feedback. Men det finns också chefer som mer subtilt misslyckas i sin roll, skriver Business Insider i en artikel. En sådan chef kan exempelvis avfärda dina idéer utan förklaring eller inte erbjuda intressanta projekt. Det kan också handla om kritik mot ditt arbete och förbiseende vid en befordran.

Att jobba med en chef som inte ger stöd påverkar inte bara arbetssituationen, i slutänden kan även karriärutvecklingen bromsas. Business Insider tipsar om några sätt att vända situationen:

Personlig reflektion

Var ärlig mot dig själv. Se om du har nått dina mål och själv varit aktiv för att få projekt istället för att vänta på att tilldelas ett. Tänk också på hur du har kommunicerat med din chef. Har du varit tydlig med dina ambitioner, öppen med förväntningar och berättat om bekymmer?

Läs mer: Så kan du tänka om du vill byta jobb under en kris

Var ett stöd för chefen

Även om det kan verka omöjligt ligger det i ditt eget intresse att fortsätta stötta chefen. Om utmaningar finns inom företaget kan du exempelvis vara aktiv för att komma på lösningar. Det visar att du är en lagspelare. Din chef ser då att du är en tillgång och att du bör behandlas därefter.

Var diplomatisk

Öppen kommunikation är nyckeln i varje relation, även mellan anställd och chef. Uttryck oro på ett lugnt sätt. Be om tid att prata, och se diskussionen som en möjlighet att förbättra er arbetsrelation. Fokusera på framtidsinriktade lösningar, inte på tidigare problem.

Lyft fram prestationer

Se till att du blir känd som en anställd som får saker gjorda, utför arbete med hög kvalitet och alltid är öppen för nya utmaningar. Du kan lyfta fram prestationer för din chef på olika sätt. I stället för att fokusera på en lista med slutförda uppgifter, kan du exempelvis förklara hur ditt arbete påverkar företaget.

Läs mer: Aktiv och engagerad chef viktigt vid distansarbete

Sluta söka bekräftelse

Om du trots bra jobbinsatser inte förändrar din chefs inställning, bör du sluta visa upp resultat för att få bekräftelse. Gör det istället för att du vill bygga ett personligt varumärke och ett bra rykte. En gedigen kompetens gör dig till en tillgång för företaget, och även för andra arbetsgivare om du väljer att söka nya vägar.

Sök stöd från seniora ledare

Försök att etablera en relation med andra inflytelserika personer i din organisation. Det kan finnas seniora ledare som vill lägga tid och energi på att hjälpa dig. Anmäl dig frivilligt till svåra projekt. Genomför uppgifterna väl för att få andra på din sida.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt