Karriär
Borgs glädjebesked till Astra Zeneca
Förenklingar att rekryterar experter i regeringens budget gynnar Astra Zeneca.
Det ska bli enklare att förutse vem som har rätt till skattelättnader.
Forskare och specialister som tjänar över 85 600 kronor har rätt till skattelättnader. Expertskatten infördes 2001 men regelverket har varit krångliga.
Nu föreslår regeringen att alla utländska personer som tjänar över två prisbasbelopp per månad ska få skattelättnader automatiskt. Förändringarna ska förenkla rekryteringen av internationella forskare och experter.
Ett av företagen som gynnas är Astra Zeneca som har flera utländska forskare. Ett fyrtiotal av Astra Zeneca forskare innefattas av expertskatten.
- Vi tycker att det är ett bra förslag till förändring men hade gärna sett att de hade satt lönenivån lägre, säger Ingrid Petersson på Astra Zeneca till Dagens Industri.
Expertskatten går ut på att utländska forskare och experter ska slippa betala skatt på 25 procent av deras lön under tre år. Tidigare har ett problem varit att man i förväg inte har kunnat räkna ut vem som anses som expert. I och med de nya reglerna kommer alla utlänningar som tjänar mer än 85 600 kronor under 2011 anses som experter.
Det är inte bara Astra Zeneca som gläds av beskedet utan alla forskningsintensiva företag som behöver duktiga utländska forskare får skattelättnader.
För svenska småföretag är det dock inte så stor påverkan. Knappt var tjugonde småföretag påverkas av förslagen för förenklad expertskatt och utökad avdragsrätt för forskning visar en undersökning av Företagarförbundet, som är en intresseorganisation för småföretagare.
- Småföretagen är inte bara landets största arbetsgivare, de är också de som har störst tillväxtpotential. Det är bra att regeringen vill gynna företagen i dessa osäkra tider men det är synd att dessa två förslag hjälper bara de större företagen. Småföretag vidareutvecklar ofta en produkt eller teknik, inte alltid nyutvecklar, vilket forskningsbidraget avser. För att skapa tillväxt krävs det att avdragsmöjligheterna vidgas. Det bör även omfatta produktveckling och utveckling till nästa steg, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på FöretagarFörbundet i ett pressmeddelande.
Expertskatten infördes för att locka hit fler forskare och experter. Dock har det inte varit någon rusning. I dag omfattas cirka 1000 personer av expertskatten. Grannlandet Danmark har lyckats bättre där 3500 personer innefattas, skriver DI.
- Problemet med det svenska systemet är att vi har högre krav på vem som är forskare och därför är det också svårare att locka hit unga människor, säger Kerstin Nyquist, skattejurist på Svenskt Näringsliv till DI.