KARRIÄR

Avgörande tipsen: Så kan ditt personliga brev ge jobb

Dator, kopp med kaffe, mus och pennor på ett brunt bord
Det personliga brevet i en jobbansökan är fortsatt viktigt.

Det personliga brevet har ännu inte spelat ut sin roll. Här är tipsen för hur ditt brev kan bli avgörande för att nå drömjobbet.

Publicerad Uppdaterad

Det har fått en mer undanskymd roll de senaste åren, kanske särskilt för it- och ingenjörstjänster, konstaterar bland annat en rådgivare på Trygghetsrådet (TRR).

Men kommunikationsexperten Jodi Glickman, författare till boken Great on the job menar att det personliga brevet fortfarande är den jobbsökandes bästa chans att ”fånga uppmärksamhet” och ”stå ut ur mängden”, säger hon i en artikel i Harvard Business Review.

I artikeln ges även tips på hur personliga brev ska författas för att få den där utslagsgivande effekten.

Gör din research och öppna starkt

Det här har du hört förr: Det ska märkas i ditt brev att du förstått vad tjänsten går ut på och vad det är för ett företag du söker jobb på.

Läs på företagets hemsida, på chefernas Twitterkonto och på medarbetarprofiler på Linkedin. På så sätt kan du skriva ett personligt brev särskilt anpassat för det jobb du söker.

Sedan gäller det att ha en stark öppningsmening där du exempelvis berättar varför just det här jobbet är spännande för dig och vilka av dina erfarenheter som passar för tjänsten, skriver HBR.

Se framåt och visa ditt personliga värde

Medan ditt cv blickar bakåt ska det personliga brevet fokusera på vad det är du vill göra i framtiden, skriver HBR.

”Tänk på det som en brygga mellan historien och framtiden som förklarar vad det är du hoppas göra härnäst och varför ” , säger Jodi Glickman.

Tänk också på att rekryterare i praktiken behöver lösa problem. Berätta på vilket sätt just du skulle kunna bli en lösning för just det här företaget.

Var entusiastisk

Enligt Jodi Glickman nekas de flesta inte ett jobb på grund av bristande kompetens. ”Det beror på att folk inte trott på din historia”, säger hon.

Det gäller att visa för rekryteraren att jobbet du söker är ditt drömjobb. Visa entusiasm för både tjänsten och företaget, utan att tappa greppet och bli överdrivet smickrande, skriver HBR.

Se till att få med ett brev, och håll det kortfattat

Det personliga brevet är en chans att stå ut i mängden. Därför bör man, enligt artikelförfattaren, försöka få med ett brev även när det inte efterfrågas.

Hitta något sätt att bifoga det i ansökningsformuläret om det går. Annars får man gå runt det genom att mejla rekryteraren för att fråga om ens ansökan nått fram och passa på att smyga in den där texten om sig själv.

Det sista tipset från kommunikationsexperten Glickman är att hålla sitt brev så kort som möjligt, max en A4-sida och helst betydligt kortare än så.