KARRIÄR

Så blir din ångest en styrka i arbetslivet

Illustration av en person med ångest i ett grönt kontor
Så tar du kontroll på din oro.

Oro och ångest kan vara ett hinder både i privatliv och i karriär. Men det finns strategier för att få kontroll på oron och rent av göra den till en styrka.

Tidigare i karriären kunde oro, ångest och insomnia ta över och ”paralysera” Matt Higgins inför viktiga prestationer i yrkeslivet. I en artikel i Fast Company berättar nu Higgins – vd och medgrundare till investmentfirman RSE Ventures – hur han hanterar sin ångest samtidigt som han lyckas prestera.

Higgins tar bland annat stöd i vetenskap för att stilla sin oro inför en prestation. Som när hans insomnia skapade ångest inför att han skulle springa New York Marathon. Då hittade han forskning som visade att en människas fysiska prestation kan bibehållas vid upp till 72 timmars sömnlöshet och lyckades med den vetskapen lägga oron för sina sömnproblem bakom sig. ”Det slutade med att jag förbättrade min tid med mer än tio minuter”, skriver han.

Till sitt viktigaste tips tar han inspiration från vad han kallar för ”vildsint framgångsrika” vd:ar som Bill Gates och Arianna Huffington. Båda ägnar sig åt meditation. Higgins skriver att han mediterar så gott som dagligen och att det ökar hans resiliens, kreativitet och emotionella intelligens. Higgins ser det som en form av egenvård, något han menar är en grundbult för en långsiktigt framgångsrik karriär.

”Ju förr du hittar bra egenvårds-vanor för dig själv, ju större är chansen att du håller fast vid dem”, skriver Matt Higgins.

Ta tag i reflexmässiga reaktioner

I CNBC berättar hälsoskribenten Morra Aarons-Mele, som tidigare jobbat med politisk marknadsföring, om hur hon överkom sin ångestproblematik.

Aarons-Mele råder alla att ”vara detektiver” och att försöka ”notera när och var” oron dyker upp. ”Då kommer man kanske att inse att den uppkommer av oväntade anledningar”, skriver hon.

Därefter gäller det att förstå sin reaktion. Det kan vara att man ignorerar ett jobbigt mejl för att slippa från obehaget det framkallar, ett undvikande beteende som kan leda till att det ”byggs ett berg av olästa meddelanden” i inkorgen, exemplifierar Morra Aarons-Mele.

”Ditt mål är att se vilka av din reflexmässiga reaktioner som har blivit ovanor. Det är dem du ska ta dig an allra först”.