4 tips som hjälper dig att ta emot jobbig kritik

2020-12-17 09:56  
Här är några sätt att be om − och ta emot – uppriktig feedback. (Genrebild) Foto: Fauxels/Pexels

De flesta vet att konstruktiv kritik är viktigt för att utvecklas, men ärliga omdömen kan ändå svida rejält. Här är några sätt att be om − och ta emot – uppriktig feedback.

Det ligger i vår mänskliga natur att gilla beröm mer än kritik. Men undviker vi negativ feedback blir det svårare att utvecklas och risken att stagnera ökar.

Organisationspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic tipsar på sajten Fast Company om några sätt att trotsa obehaget runt konstruktiv kritik:

Hitta rätt personer

Det är modigt att be om kritik, men också att ge feedback till andra. Du behöver därför hitta någon som inte är rädd för att vara ärlig om dina prestationer. Sök upp en person med expertis inom ditt område, någon som känner dig och din kompetens väl, och vet vad du vill utveckla. Kom ihåg att den bästa feedbacken inte är den du vill höra utan den du behöver höra.

Läs mer: Så tackar du nej till onödiga videomöten

Ställ rätt frågor

Du kan underlätta för personer att ge kritik genom att ställa frågor. Fråga exempelvis vad de skulle ha gjort annorlunda jämfört med dig. Du kan också be om konkreta råd för att förändra något till det bättre. Var tydlig med att du inte tar kritiken personligt, och att du ber om deras åsikt eftersom du vill utvecklas. Visa även att du är tacksam eftersom det inte alltid är lätt att ge konstruktiv feedback.

Agera för förändring

Inget är mer frustrerande än att be någon om en åsikt och sedan strunta i den. Det bästa du kan göra för att visa din uppskattning är därför att agera och vidta åtgärder. För personer som gett dig jobbig kritik är det ofta givande att se positiva förändringar och framsteg som utgår från deras råd. Det får dem att känner sig delaktiga och troligen mer beredda att ge dig mer värdefulla råd i framtiden.

Läs mer: Nyttiga tipsen – tänk på det här vid hemmajobb

Be om ny feedback

När du har utvecklat nya vanor och rutiner måste du stämma av om dina ansträngningar har gett resultat. Gå tillbaka till personerna som gett dig feedback och fråga om de märker en förbättring. Återkopplingen hjälper dig att följa dina egna framsteg. Gör detta så ofta som möjligt.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt