FORDON

Nevs läggs på is – varslar nästan all personal

Nevs (National Electric Vehicle Sweden) i Trollhättan varslar nästan alla anställda om uppsägning. Arkivbild.
Nevs (National Electric Vehicle Sweden) i Trollhättan varslar nästan alla anställda om uppsägning. Arkivbild.

Trollhättan-baserade elbilsutvecklaren Nevs varslar nästan samtliga företagets 340 anställda om uppsägning. Samtidigt stoppas all utveckling och produktion.
– De flesta anade att det skulle hända, säger Boris Tuzla på IF Metall.

Publicerad Uppdaterad

Nevs skapades när affärsmannen Kai Johan Jiang köpte huvuddelen av Saab Automobiles konkursbo 2012.

Den nuvarande ägaren, kinesiska Evergrande Group som tog över bolaget 2019, har dock sedan en tid stora finansiella problem.

Nu läggs bolagets verksamhet på is, vilket TTELA var först med att rapportera om.

Personalen fick informationen vid lunchtid på torsdagen.

"Det är med stor sorg som vi i dag informerar om att Nevs går in i viloläge, vilket innebär att vi kommer att tvingas dra ner på alla kostnader och genomlida uppsägningar inom alla delar av företaget", säger vd:n Nina Selander i ett uttalande på Nevs hemsida.

Förhandlingar pågår

Redan 2021 minskades personalstyrkan med 289 personer från dåvarande 650 anställda. Nu har företaget lagt ett nytt stort varsel, som berör 320 av de cirka 340 anställda. Beslutet fattas för att undvika konkurs, meddelar bolaget.

Enligt Nevs har förhandlingar med de respektive fackförbunden påbörjats. Processen beräknas pågå de kommande sex månaderna.

Boris Tuzla, klubbordförande för IF Metall på Nevs, berättar att omkring 30 av deras 40 medlemmar troligtvis kommer att omfattas av varslet. Facket informerades om planerna redan på onsdagen – och Boris Tuzla blev inte förvånad.

– Man har jobbat här i 20 år och de sista 10 åren har det inte hänt något, så det var nästan förväntat. Det är en sorg, men vi har inte lyckats genomföra våra affärer eller sälja någonting, så det är klart att pengarna tar slut någon gång, säger han.

Hur har det tagits emot bland dina kollegor?

– Vi har levt i en sådan turbulent situation under de senaste två åren, vi hade ett stort varsel förrförra året och det har inte ändrats mycket sedan dess. Så… Ingen var särskilt lycklig men det var lugnt. Tungt, men lugnt, säger Boris Tuzla och tillägger:

– Ingen visste i vilken omfattning, men de flesta anade att det skulle hända.

Beskedet kommer sedan den förre vd:n Stefan Tilk i förra veckan byttes ut mot HR-chefen Nina Selander.

Strandade säljplaner

Det har tidigare i år rapporterats om att Evergrande är på väg att sälja Nevs till nya ägare. Det har dock inte blivit så.

"Vårt beslut kommer efter det att våra ägare, Evergrande, och våra tilltänkta investerare inte kunnat slutföra förhandlingarna i enlighet med vårt kontrakt", säger Nina Selander i uttalandet.

Exakt vilka som omfattas av det nya varslet är ännu inte sagt. Men informationen från företaget är att ingen är säker, berättar Boris Tuzla.

– Vår främsta uppgift är att säkra medlemmarnas löner. Det är det viktigaste vi ska kämpa för, säger han.

– Det är ju ingen konkurs så det finns uppsägningstider och sådana grejer. Så vi hoppas att det går igenom och att alla får ut sina pengar och semesterdagar.

"Kan bara beklaga"

Kommunledningen informerades om varselplanerna under onsdagen.

– Man kan bara beklaga att Nevs inte har de finansiella förutsättningarna som krävs och att man behöver ta det här beslutet, säger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan.

Han tycker att det är tråkigt för de som drabbas, men ser positivt på deras chanser att få nya jobb i kommunen.

- Det finns många företag i vårt område som har behov av precis de kompetenser som många på Nevs har, så jag tror att det finns en möjlighet för dem att nu kunna växla upp. Det är positivt i situationen ändå, säger Peter Eriksson.