IT-SÄKERHET

Banker pekas ut som medskyldiga till bedrägerier – ”Måste sätta ner foten”

Telefonbedragare lurar sina offer att signera stora överföringar med hjälp av Bank-id. Arkivbild.

Telefonbedragare lurar svenskar på hundratals miljoner varje år. Enligt polisen med god hjälp av bankernas bristfälliga kontrollfunktioner. I dag presenteras förslag på åtgärder.

Publicerad Uppdaterad

Bedrägerier är en av den organiserade brottslighetens största inkomstkällor. Enligt polisen uppgick brottsvinsterna förra året till 7,5 miljarder, upp med 22 procent från 2022.

Lika mycket ökade anmälningarna – från 195 000 till 238 000. Telefonbedrägerier är efter investeringsbedrägerier den vanligaste typen, med brottsvinster på över 700 miljoner kronor förra året.

En central aktör i sammanhanget är bankerna på vars plattformar telefonbedrägerierna sker. Bankerna påtalar ofta att man gör det lagen kräver. Av polisen har de pekats ut som möjliggörare och potentiella medbrottslingar.

Medskyldiga bankchefer?

– De har haft tio år på sig att skapa system som sätter stopp för att vi årligen har tiotusentals människor som blir drabbade på grund av deras brister, sade bedrägeriutredaren på polisen Björn Sidenhjärta till TT i februari.

Polisen har undersökt om ansvariga bankchefer i framtiden ska kunna delges misstanke för medhjälp till penningtvättsbrott som begås på deras kunders konton.

– Nu har det gått så långt att vi måste sätta ner foten och börja fråga oss vilka som möjliggör de här brotten.

Fördröjning

Efter påtryckningar från regeringen lovade bankföreningen att man skulle "vässa arbetet". I dag redovisas förslagen och under eftermiddagen håller regeringen pressträff.

Bankerna vill bland annat kunna fördröja transaktioner för att försvåra för bedragare som försöker lura till sig privatpersoners pengar, rapporterar SVT.

Man föreslår även en effektivare tillämpning av dispositionsförbudet, så att de kriminella inte hinner föra undan pengarna när brott upptäcks – ett så kallat lagstadgat skyndsamhetskrav.

"Vi är överens om att de åtgärder som bankerna nu presenterar kan minska sårbarheter som utnyttjas vid bedrägerier", säger Tobias Bergkvist, chef för utredningsenheten på Noa, i en kommentar på polisens hemsida.

FAKTA

Bedrägerier

Brottsvinster från polisanmälda fullbordade bedrägerier i miljarder kronor. Bedrägeriförsök inom parentes.

2023: 7,5 miljarder, varav 2,3 miljarder från investeringsbedrägerier, 708 miljoner från telefonbedrägerier och 470 miljoner från romansbedrägerier (2,8 miljarder)

2022: 5,8 (2,5)

2021: 4,6 (1,5)

2020: 4,2 (2,1)

Mörkertalet beräknas enligt polisen ligga på mellan 2 och 2,9 gånger av den totala omsättningen som anmäldes till myndigheten.

Omsatt i kronor skulle det innebära brottsvinster på 15,3 till 21,4 miljarder kronor 2023.

Källa: Polismyndigheten