TECH

Instagram säkrar upp – stoppar vuxnas kontakt med barn

Det ska bli svårare för okända att kontakta minderåriga på bland annat Instagram. Arkivbild.
Det ska bli svårare för okända att kontakta minderåriga på bland annat Instagram. Arkivbild.

Det ska bli svårare för okända att kontakta minderåriga på Instagram. Ändringen kommer i samband med utfrågning i amerikanska senaten om säkerheten för unga på sociala medier.

Publicerad Uppdaterad

Från och med nu ska inte okända vuxna kunna kontakta minderåriga på exempelvis Instagram, skriver Meta i ett inlägg på företagets blogg.

Äldre familjemedlemmar och andra vuxna som ungdomen följer kan dock fortsätta skicka privata meddelanden.

Ändringen görs dagarna före en planerad utfrågning i amerikanska senaten, där Meta och andra sociala medier-jättar ska vittna om hur de arbetar för att skydda barn och unga online.

Meta skriver på sin blogg att de vill att tonåringar på deras plattformar ska ha "en säker, ålderslämplig upplevelse".

Kritiken mot att vem som helst, i princip, har kunnat kontakta minderåriga på sociala medier och därmed kunnat skicka olämpligt eller stötande innehåll har varit stundtals massiv. I olika rapporter har unga vittnat om att de får sexuella förslag eller nakenbilder skickade till sig, främst unga kvinnor har utsatts.

Att framförallt unga tjejer generellt mår dåligt av sociala medier har varit ett infekterat ämne en längre tid, där vissa studier pekat på att användningen av sociala medier som fokuserar på bilder leder till sämre psykisk hälsa.