INNOVATION

Universitetens nya investeringsbolag ska storsatsa på deep tech i Stockholm

Karolinska institutet, Stockholms universitet, KTH
Siimon Vaske, Mona Wilcke (bakre raden), Lisa Ericsson och Johan Weigelt på Trio Impact.

Om deep tech-innovationer ska infria förväntningarna krävs djupa fickor och djupa rötter. Tidig finansiering, uthållighet och täta samarbeten mellan startupbolag och lärosäten. Precis detta vill nya investeringsbolaget Trio Impact Invest erbjuda. ”Det är otroligt viktigt att vi är med och lyckas få de här bolagen att stanna i Sverige”, säger Lisa Ericsson, vd på KTH Holding.

Publicerad Uppdaterad

Trio Impact Invest utgörs som namnet skvallrar om av en trio: investeringsbolaget drivs gemensamt av holdingbolagen vid Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet. Genom en upphandling hos Tillväxtverket har Trio Impact utsetts till fondförvaltare av regionalt riskkapital i Stockholm. Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. 

– Vi reser kapital just nu. Vi har som plan att sätta igång verksamheten när vi har totalt 110 miljoner kronor i fonden. Men därpå kommer vi att fortsätta resa kapital. Över tid blir det fler och fler investeringar. Avsikten är att dra igång under första halvåret 2024, säger Siimon Vaske, ansvarig för Trio Impact Invest. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här