INNOVATION

Svensk startup renar luft med trä – skogsjätte investerar i ”konsträddare”

Små ljusa kulor ligger i glasskålar.
Adsorbis reningsmaterial framställs ur cellulosa och ska kunna rena inomhusluft effektivt från föroreningar.

Cellulosabaserad pellets som renar luft bättre än aktivt kol. Snart börjar Göteborgsföretaget Adsorbi sälja innovationen från Chalmers som ska rädda konstverk från skadliga föroreningar. Nu väljer den finska skogskoncernen Metsä att investera i företaget.

Publicerad

Adsorbi avknoppades 2022 ur forskning från Chalmers. En forskargrupp där försökte lösa ett problem som många museer tampas med, att luftföroreningar förstör konstverk. Det kan handla dels om föroreningar som kommer in från utomhusluften, men också föroreningar som konstverket självt ger ifrån sig.

– Det kan till exempel vara syror och aldehyder, små och flyktiga molekyler, som kommer från papperet man har målat på, säger Hanna Johansson, vd på Adsorbi.

Kvinna i blus.
Hanna Johansson.

Ett exempel är Picassotavlor målade på kartong som finns i samlingarna hos Göteborgs konstmuseum. Längre tillbaka var kartong och andra grova papper ett vanligt val bland unga konstnärer som inte hade råd med det finaste papperet.

– Kartong och grovt papper innehåller mycket syror. När dessa sedan släpper från papperet bryter de ned färgerna, som blir blekare och blekare, berättar Hanna Johansson.

För att förhindra nedbrytningen använder många museer aktivt kol för att minska andelen föroreningar i luften. Men aktivt kol behöver bytas ofta, färgar av sig och är oftast fossilbaserat. Chalmersforskarna försökte därför hitta ett bättre material.

Fångar upp och lagrar skadliga luftföroreningar

De använde sig av cellulosa och utvecklade en process för att bearbeta materialet så att det får en stor ytarea och kan adsorbera föroreningar. Det innebär att föroreningarna fastnar på ytan av materialet, till skillnad från absorbera, som innebär att föroreningarna sugs upp i materialet.

Konstverk av Pablo Picasso.
Pablo Picassos verk Akrobatfamiljen.

– Materialet kan både fånga upp och lagra skadliga luftföroreningar, framför allt små molekyler och gaser som är flyktiga organiska ämnen, till exempel kolmonoxid och kväveoxider, säger Hanna Johansson.

Nu har skogskoncernen Metsä Groups innovationsbolag Mestä Spring gått in som investerare i Adsorbi. Företaget tar in 4,2 miljoner kronor i så kallad såddfinansiering, dels från Metsä men också från Chalmers Ventures och Jovitech Invest. Pengarna ska bland annat användas för att fortsätta att studera olika användningsområden för reningsmaterialet.

Adsorbi är Metsä Springs första startup-investering i Sverige. Med investeringen blir Metsä Spring delägare och tar plats i styrelsen i Adsorbi.

”Två eller tre gånger bättre kapacitet”

Själva reningsmaterialet som Adsorbi utvecklar ser ut ungefär som små och porösa kulor. Redan i höst ska det lanseras på marknaden och riktas framför allt till museer.

Genom att sälja materialet i pelletsform ska det bli enkelt för användare att ersätta det aktiva kolet, som också säljs som pellets. Hos museer placeras det ofta i en dold låda i montrar för att skydda konstverken.

– Idén till vårt material är att man ska kunna använda det i existerande system och samtidigt få ett filter som håller längre, säger Hanna Johansson.

I labbtester har Adsorbi fått resultat som tyder på att deras cellulosamaterial kan adsorbera upp till fem gånger mer föroreningar än aktivt kol. Det skulle betyda att deras material kan användas i ett filter fem gånger längre än aktivt kol innan det behöver bytas ut.

FAKTA

Adsorbi

Grundat: 2022 av  Hanna Johansson och Kinga Grenda.

Plats: Göteborg.

Omsättning: 421 000 kronor (2022).

– Men det beror väldigt mycket på vilka förhållanden det gäller. I realiteten kanske det blir två eller tre gånger bättre kapacitet, men det är också jättebra, säger Hanna Johansson.

Exakt hur Adsorbi bearbetar cellulosan för att skapa reningsmaterialet avslöjar inte företaget, men det involverar olika tekniker inom ytkemi samt ett torksteg i slutet. Stor vikt läggs vid att processerna ska vara enkla att skala upp, enligt Hanna Johansson.

Framöver är planen att företaget ska kunna använda cellulosa från träflis som bildas som restprodukt i skogsindustrin för att framställa reningsmaterialet. Hanna Johansson öppnar också för möjligheten att reningsmaterialet ska kunna skräddarsys för särskilda typer av föroreningar, samt ändra färg för att visa när filtret är mättat och behöver bytas ut.