Nu kan omstridd coronamedicin nå vården i USA – EU utreder

2020-05-04 07:02  
Remdesivir har tidigare tagits fram för behandling av ebola, men visade sig i det fallet inte ge avsedd effekt. Foto: AP/TT

Det experimentella läkemedlet Remdesivir kan ges till covidpatienter inom sjukvården i USA redan i veckan. I alla fall enligt bolaget Gilead som ligger bakom läkemedlet.

– Vi har för avsikt att ge det till patienter i början av veckan och börja arbeta med regeringen som kommer att avgöra vilka städer som är mest utsatta och var patienter finns som behöver den här medicinen, säger vd:n Daniel O'Day i tv-bolaget CBC:s "Face the nation".

Gilead har donerat hela sitt nuvarande lager av medicinen till den amerikanska regeringen, uppger vd:n för tv-kanalen.

I fredags beslutade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att Remdesivir får användas inom sjukvården i USA under det rådande nödläget trots att det inte formellt har godkänts som läkemedel. Beslutet kom efter att USA:s hälsomyndighet NIH visat på att det experimentella läkemedlet har effekt vid behandling av covid-19.

Läs mer: Ny studie väcker hopp om coronaläkemedel

Redan i onsdags visade Gilead upp lovande men preliminära resultat från en egen studie. De hoppingivande nyheterna fick bolagets aktie att rusa på börsen och gav även skjuts till den övriga handeln på Wall Street.

Studie: Remdesivir påskyndar inte

Men läkemedlets effekt är omstridd. En kinesisk studie visar att Remdesivir inte påskyndar tillfrisknandet hos svårt sjuka covid-patienter.

EU utreder nu om läkemedlet ska godkännas för användning. Läkemedelsverket i Sverige samarbetar med tyska myndigheter för att analysera resultaten av den amerikanska studien. I lördags uppgav Läkemedelsverket till TV4 Nyheterna att det kan handla om dagar innan ett sådant beslut fattas. På söndagen meddelar myndigheten till TT att det är oklart om ett besked kan komma under nästa vecka, men att ärendet är högt prioriterat.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer