INNOVATION

Forskarnas nya uppladdningsbara batteri går att äta

Olika delar som bygger upp ett batteri.
Den ätbara battericellen och dess ingredienser.

Det finns flera medicinska manicker för att undersöka och behandla patienter från insidan av kroppen. För att driva dessa har forskare tagit fram ätbara batterier som kan lösas upp i kroppen.

Publicerad

Forskare vid Istituto Italiano di Tecnologia i Genua har utvecklat en ny sorts uppladdningsbara batterier. Den framtagna prototypen är tänkt att driva mindre elektronikkomponenter som undersöker människor från insidan.

Den nya sortens batterier består enbart av ätbart material och kan lösas upp i magen när arbetet är utfört.

– Framtida potentiella användningsområden sträcker sig från ätbara kretsar och sensorer som kan övervaka hälsotillstånd till att driva sensorer för att övervaka lagringsförhållanden för livsmedel, säger Mario Caironi som lett arbetet i ett pressmeddelande.

Levererar 48 mikroampere i 12 minuter

Battericellen har en spänningsnivå på 0,65 volt. Den kan ge en ström på 48 mikroampere i 12 minuter alternativt några få mikroampere i en dryg halvtimme beroende på användningsområde.

Batteriets anod består av riboflavin, tidigare kallat Vitamin B2, som återfinns i till exempel mandlar. Katoden är gjord av quercetin, ett naturligt gult färgämne som finns i bland annat äpplen och kapris.

En battericell testas.
Testning av prototypen.

Elektrolyten i batteriet är vattenbaserad. För att öka konduktiviteten använde forskarna aktivt kol, ett ämne som återfinns i många mediciner. Vidare använde forskarna sjögräs, likt det som finns i sushi, för att separera anod och katod och motverka kortslutning av battericellen.

Batteriets elektroder är inklädda i bivax och ätbart bladguld användes som kontakter. Forskarna hoppas att deras batterier ska kunna inspirera framtida batteriutveckling.

– Detta ätbara batteri är också väldigt intressant för energilagringsbranschen. Att bygga säkrare batterier, utan användning av giftiga material, är en utmaning vi står inför när efterfrågan på batterier ökar. Även om våra ätbara batterier inte kan driva elbilar är de ett bevis på att batterier kan utvecklas av säkrare material än nuvarande litiumjonbatterier. Vi tror att de kommer att inspirera andra forskare att ta fram säkrare batterier för en verkligt hållbar framtid, säger Ivan Ilic, medförfattare till studien som publicerades i Advanced Materials, i pressmeddelandet.