INNOVATION

De alstrar el ur tomma luften – nu tar forskarna nästa steg

Filmen är öppen på ovansidan och innesluten på undersidan.

Den tunna filmen samlar in vattenmolekyler ur luften, vars laddning alstrar el. Nu har forskarna vässat tekniken, och med nog många skikt tror de att man kan nå megawatt.

Publicerad Senast uppdaterad

Bakterier som hittades på den amerikanska östkusten visade sig kunna skapa proteintrådar i nanoskala som leder ström. Tidigare har forskare vid University of Massachusetts Amherst använt proteintrådarna från bakterien Geobacter sulfurreducens för att skapa en tunn film, och den alstrar ström från vattenångan som finns i luften.

Vilken yta som helst

Den första testriggen av Air-gen gav ihållande 0,5 volt i filmen, men nu hävdar forskarna att de teoretiskt kan omvandla i princip vilken yta som helst till en generator – och de har publicerat en ny studie om tekniken i den vetenskapliga tidskriften Advanced Materials

Teamet har presenterat en ny version av den tunna filmen, och nyckeln är hålen i ytan. Varje por understiger 100 nanometer, vilket är mindre än en tusendel av tjockleken på ett hårstrå. Avståndet motsvarar den sträcka som en molekyl kan färdas innan den krockar med en annan ensam molekyl som tillhör samma substans. 

Skapas en obalans

Insamlaren består av filmen, som bombarderas ovanifrån med vattenmolekyler som har en laddning. De kan ta sig igenom filmen, men i och med att porerna är så trånga så stöter molekylerna i hålets kant. Resultatet är att det ansamlas många fler molekyler på ovansidan än vad som tar sig igenom hålen till den inkapslade undersidan av filmen – och den obalansen i laddning utgör i sig ett batteri. Det skriver universitetet i ett pressmeddelande

Air-gen alstrar ström så länge det finns fukt i luften, oavsett tid på dygnet. Och med ett så tunt material kan man skala upp genom att helt enkelt addera fler lager, utan att anläggningen kräver en större yta, enligt forskarna. Forskarna har inte sagt hur mycket energi deras insamlare alstrar, men med tusen skikt tror de att det skulle vara möjligt att komma upp i megawatt-skala.