Ai:n identifierar coronavirus med 96 procents säkerhet

2020-03-02 14:25  
Foto: China News Service

E-handelsjätten Alibabas forskningsinstitut har utvecklat en algoritm som analyserar skiktröntgenbilder. Ai:n kan skilja ut lunginflammation orsakad av coronaviruset med 96 procents träffsäkerhet – på 20 sekunder.

Det är Nikkei Asian Review som rapporterar att Damo Academy har lyckats skapa ett ai-drivet diagnostiseringsverktyg som upptäcker coronavirusfall via datortomografi. Enligt forskningsinstitutet, som ägs av den kinesiska e-handelsjätten Alibaba, ger deras algoritm en träffsäkerhet på 96 procent.

För att bygga upp kunskaperna hos den artificiella intelligensen har den fått träna på provdata från mer än 5 000 bekräftade fall av coronaviruset SARS-CoV-2. Forskarna har även matat ai:n med den mest aktuella forskningen och de senaste riktlinjerna kring behandling.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

Träffsäkerheten hos ai:n handlar om förmågan att utifrån skiktröntgen skilja mellan lunginflammation orsakad av coronaviruset, som är svårbehandlad, kontra andra typer av lunginflammation. Eftersom insatserna och riskerna ser olika ut så är det viktigt att den hårt pressade vårdapparaten kan fatta snabba beslut – och enligt Alibaba ska deras lösning klara av identifikationen av virustypen på 20 sekunder.

Diagnostiseringsverktyget har redan börjat användas vid det nyöppnade sjukhuset Qiboshan Hospital i Zhengzhou-provinsen. och enligt Alibaba ska lösningen rullas ut vid mer än 100 ytterligare sjukhus i regionerna Guangdong, Hubei och Anhui.

John Edgren

Mer om: Coronaviruset AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer