”Vi måste granska metoden”

2011-10-19 06:30  

Johan Ahlner, verksamhetschef på Rättsmedicinalverket, RMV, beslutade på måndagen att låta kvalitetsgranska  myndighetens analyser av frimärken.

– Det är naturligtvis otillfredsställande att vi har lämnat ut dna-svar som vi inte har kontrollerat på ett bra sätt, säger Johan Ahlner, chef för rättsgenetik och rättskemi på RMV, till Ny Teknik.

Svaren borde självklart ha kontrollerats mot personalens dna-profiler, anser han.

Verksamheten att analysera mitokondrie-dna från frimärken är under utveckling på RMV. Den är än så länge inte ackrediterad”, uppger Johan Ahlner.

Han fick i förra veckan information om kontamineringen av Bergmanproverna. På måndagen beslutade han att hanteringen ska säkerhets- och kvalitetsgranskas av RMV:s särskilda kvalitets­ledare.

Trots att metoden inte är ackrediterad har labbet mot ersättning tagit emot sju andra beställningar, efter den uppmärksammade Bergmananalysen i våras.

Privatpersoner har bett RMV att reda ut släktskapsförhållanden med hjälp av gamla frimärken eller slickade kuvertkanter från nu avlidna brevskrivare.

– En äldre man ville exempelvis veta om hans pappa verkligen var hans och fick det bekräftat, uppger Andreas Tillmar, doktor i rätts­genetik och expert på RMV.

Två av ärendena har inte gett några resultat alls. I de övriga fem har RMV fått fram dna-profiler som jämförts med beställarnas dna.

Enligt Andreas Tillmar startade RMV med analyser av frimärken i år.

– Vi har kört något fall tidigare på test, men med inte helt lyckade resultat, säger Andreas Tillmar.

På eget initiativ försöker nu RMV att med ett nytt dna-prov identifiera Ingmar Bergmans mt-dna.

– Vi har en brevkant som vi ska analysera med hjälp av annan personal, säger experten Gunilla Holmlund.

Vid Uppsala universitet används metoden att tvätta frimärkens ovansida eller kuvertens undersida, för att undvika andras dna. Den rutinen har hittills inte använts på RMV.

RMV-labbet är ackrediterat av Swedac och arbetar främst med att göra faderskapsanalyser, men man gör också personidentifieringar, ofta på uppdrag av polisen.

Mer om: DNA Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer