Industri
Upplyftande rullatornyheter för Vera
De hjälpmedel som KTH-forskarna utvecklar måste ibland utvärderas utanför labbet. Pensionärer och personal vid ett seniorboende provar just nu en rullator som får gott betyg.
På knä kryper Vera Andersson tätt intill rullatorn. Hon hänger överkroppen tungt över balken. Jenny Hjalmarson, projektledare på fastighetsbolaget Micasa, trycker på knappen och Vera Andersson hissas upp. Till slut lyfter knäna från golvet och hon kan ta ett steg framåt och ställa sig upp.
– Man måste få den långt ner. Hela magen måste ligga på. Men jag tyckte att det gick bra. Det kan vara svårt att komma upp annars, säger hon.
Hennes granne, Erik Bergman, brukar ramla flera gånger i veckan och har också provat lyftbalksrullatorn.
– Om den här hjälper personalens ryggar ställer jag upp, säger han.
Rullatorn är tänkt som ett hjälpmedel för vårdpersonal eller för äldre par som bor ihop. Någon måste assistera personen som har ramlat att komma upp med hjälp av rullatorn.
– En tredjedel av människorna över 65 år ramlar i genomsnitt en gång om året. Och en karl på 80 kilo kan vara svår att lyfta, säger Bo Glimskär, forskningsingenjör på KTH.
Målsättningen är att prototypen ska testas av 30–40 pensionärer för att få till en vetenskaplig utvärdering.
Hittills har den prövats på ett parkinsonboende och nu testas den av hemtjänsten.
– Problemet på parkinsonboendet var att de var lite för sjuka där. De har haft svårt att ta instruktioner om hur de ska krypa in i rollatorn. Däremot säger alla att hade de haft en sådan här tidigare hade de kunnat bo kvar hemma längre, berättar Bo Glimskär.