Hållbar industri

Ulrica vet precis var det hettar till

Nu finns brandvarnare i metervara. Ulrica heter den, och är upp till två kilometer lång. Om det hettar till någonstans längs vägen slår brandlarmet till.

Publicerad

<p>Ulrica är brandvarnaren som klarar av att övervaka stora och långsmala utrymmen. Den två kilometer långa fiberdetektorn kan dras genom såväl långa tunnlar som över stora ytor. Och systemet vet precis var någonstans längs fibern som det börjar brinna.</p> <p>Bland annat övervakar den värmekänsliga fibern kraftledningen i den olycksdrabbade kabeltunneln mellan Kista och Järva, nordväst om Stockholm. Det var den kraftledningen som brann av för några år sedan, med stora konsekvenser när det långvariga elavbrottet drabbade det företagstäta området.</p> <p>Den drygt kilometerlånga kraftledningstunneln mellan Hjorthagen och Fisksjöäng i Stockholm kommer också att övervakas med fiberbrandvarnaren.</p> <p>- Egentligen är det flera system, eftersom vi har gjort en sensor som även kan detektera översvämningar i ledningstunneln, säger Anders Larsson, vd på Fiberson i Hudiksvall.</p> <p>Det finns ett otal olika typer av tunnlar som behöver brandvarnare. Särskilt som tunnelbränder kan få allvarliga följder. Tunnelbanor, järnvägstunnlar och biltunnlar kan bli livsfarliga fällor, om elden kommer lös.</p> <p>- I somras ersatte vi ett gammalt system i den två kilometer långa Strahovtunneln för bilar i Prag. Det ursprungliga systemet installerades av Ericsson 1996.</p> <p>- Och i ett parkeringsgarage i Göteborg har Ulrica fungerat bra i många år. Där vill fastighetsägaren hänga på längre fibrer, säger Anders Larsson.</p> <p>Fiberson har hittills levererat runt 20 kilometer Ulricafiber tillsammans med ett dussintal larmsystem Bland annat finns brandvarnarfiber i en finsk anläggning, som utvinner metangas ur avfall. Och i Riskullaverket i Mölndal övervakas kommunens kraftvärmeanläggning av Ulrica.</p> <p>Kommuner har börjat intressera sig för Ulrica. Med två skolbränder om dagen finns mycket pengar att spara på att upptäcka de säsongsbetonade pyromandåden i tid. Ulrica hängs då upp under takfoten.</p> <p>Vid sidan av skolor finns en stor marknad i radhuslängor, kyrkobyggnader och äldreboenden. Fiberson har också fått en förfrågan från ett gasbolag i Ukraina, där folk borrar hål i rörledningarna för att stjäla gas, med stor brandfara som följd.</p> <p>Grundkonceptet utvecklades på Ericsson i början av 1990-talet. Då Ericsson avvecklade sin larmverksamhet 1997 såldes larmfibern och lades i malpåse. </p>

Fiberson

 • Ulrica är en lång optofiber som belagts med vax och lindats utvändigt med kevlartråd. När vaxet utvidgas av brandvärmen, snör kevlartråden åt runt fibern, som böjs i spiralform. Böjningen reflekterar i sin tur de ljuspulser som skickas in i ena änden av fibern.
   
 • Korta pulser skickas med jämna mellanrum ut från elektronikenheten, som sedan mäter hur lång tid det tar för dem att reflekteras. Tiden mellan puls och reflex är ett mått på hur långt in längs fibern som det är varmt.
   
 • Reflexerna kan delas in i 256 olika långa tidszoner. Det gör att larmet kan ange i vilken del längs fibern, exempelvis mellan vilka dörrar eller i vilket utrymme, som branden finns.
 • Tillverkar: Specialfiber åt industrin.
 • Bildades: 2003.
 • Antal anställda: Fyra.
 • Övertog Ulrica, då Erica, från Ericsson 2005.