Hållbar industri

Svensken som ska erövra hela robotvärlden

Stefan Lampa, robotchef på tyska Kuka, med företagets samarbetande robot LBR Iiwa. Foto: Marie Alpman

I framtidens smarta fabriker samarbetar robotarna med människor. Tyska robottillverkaren Kuka storsatsar för att nå den nya marknad som öppnar sig. Och arbetet med att sprida robotarna över världen leds av en svensk.

Publicerad

Stolarna räcker inte till när robot- och automationsföretaget Kuka håller presskonferens på Hannovermässan, världens största industrimässa. Journalister från hela världen trängs i rummet när ledningen för den tyska koncernen berättar om sin storsatsning på framtidens smarta fabriker.

Så blir det robotchefen Stefan Lampas tur.

– Jag ligger lite efter med mina tyskalektioner så jag tar det på engelska, förklarar 52-åringen från Malmberget.

Han berättar om en robotmarknad i förändring. Medan bilindustrin står och stampar skjuter efterfrågan i höjden i branscher som inte tidigare använt robotar.

– Förra året såldes 100 000 sexaxliga robotar utanför bilindustrin, till 2020 kommer det vara dubbelt så många, säger han.

Elektronikbranschen pekas ut som en extra intressant marknad. Löneökningar och krav på bättre arbetsförhållanden gör att robotiseringen tar fart. Kina har redan seglat om Japan som det land där det installeras flest nya robotar.

– Kina förändrar hela robotmarknaden. Om tio år kommer alla enkla monteringsjobb att ha försvunnit och i den omställningen ska vi vara med, säger Stefan Lampa.

När vi möter honom över en kaffe i den jättelika mässmontern förklarar han vad som lockade honom att lämna jobbet som globalt försäljningsansvarig på ABB Robotics för drygt ett år sedan.

– Kuka är i en jättespännande fas med stora investeringar i nya arbetssätt, teknik och nya företag. Som svensk är det väldigt kul att få vara med på en sådan resa.

Hans uppdrag är att internationalisera Kuka som traditionellt haft fokus på den tyska bilindustrin. Det är därför han inte lägger så stor vikt vid att lära sig tyska.

– Det är viktigt att vänja sig vid att prata engelska på jobbet när vi nu bygger en global organisation och anställer en massa folk utanför Tyskland.

Företagskulturen behöver bli mer öppen med mer samarbete mellan ingenjörer, försäljare och ekonomer. Även synen på själva robotarna måste förändras, menar  han.

– Från att ha sålt en komponent ska vi sälja färdiga lösningar. Våra nya kunder, som kanske tillverkar skor, vet ingenting om robotar, de vill bara att den ska lösa en viss uppgift.

Samtidigt kommer en ny generation lätta samarbetande robotar som kan hjälpa till med enkla monteringsjobb utan att behöva låsas in bakom säkerhetsstaket. Det är en het trend som innebär att de traditionella robottillverkarna får konkurrens av mängder av nya företag.

– Just nu är vi inne i en hype kring samarbetande robotar, det är inget snack om den saken. Men på sikt kommer det att förändra hur vi arbetar med robotar. Utan säkerhetsstängsel kan vi göra otroligt många nya saker.

Kukas variant inom segmentet samarbetande robotar heter LBR Iiwa och är en sjuaxlig robotarm som även kan köpas som en färdig arbetsstation på hjul. Det har dock tagit tid att få ut den nya roboten på marknaden.

– Det är ett nytt sätt att jobba som tar tid att lära sig, både för oss och för våra kunder, men nu ser vi ett antal lyckade installationer. Iiwa används både i slutmonteringen i bilindustrin och för montering inne i diskmaskiner.

Innovation är viktigt för att hänga med. Kukas mål är att öka dagens 700 utvecklare till 1 000 till år 2020. De flesta ska jobba med robotar och tillhörande programvaror för att kunna koppla upp dem och styra dem till exempel via en smart mobil.

Ett nytt utvecklingscentrum i Austin i USA har öppnats för sakernas internet och smarta fabriker – det som i Tyskland går under namnet Industri 4.0.

Kuka har också köpt in sig i flera nya robot- och programutvecklingsföretag. Ett exempel är K Bee som startats av robotforskare i München. Företaget, som till 40 procent ägs av Kuka, har precis lanserat sin uppkopplade robot med tillhörande appar (se artikel här intill).

– I stora företag försvinner tyvärr en del av innovationskraften. Det är svårt att tänka helt nytt när man har sina processer och plattformar. Därför behöver vi suga upp kunskap från de här nya företagen.

Stefan Lampa säger att Kuka aktivt letar efter fler företag att investera i. Ett hett område är ”deep learning”, en avancerad form av maskininlärning som gör det möjligt för robotar att tolka information och ta egna beslut.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Detta är Kuka

Vd för Kuka Robotics sedan januari 2015.

Kommer från ABB där han var global chef för robotar och applikationer.

Ålder: 52.

Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik från Luleå tekniska universitet.

Tysk automationskoncern med verksamhet inom industriautomatisering och industrirobotar. Köpte 2014 schweiziska Swisslog som utvecklar automationsutrustning för hälsovård och lager.

Huvudkontor: Augsburg.

Omsättning 2015: Cirka 3 miljarder euro, varav industrirobotar står för en knapp tredjedel.

Anställda: 12 300.