Hållbar industri
”Svensk industri ligger långt fram”
Digitalisering och Industri 4.0 är nyheterna som ska lyfta industrin. ”Men jag ser det inte som en revolution. Grundkonceptet har funnits länge”, säger Tobias Lidén, vd för Festo.
Tobias Lidén har jobbat för det tyska automationsföretaget Festo i 27 år och minns tillbaka. Då, som ny försäljningsingenjör i början av 90-talet, åkte han runt och presenterade en av företagets stora innovationer: ventilterminalen. Den var innovativ på flera olika sätt, dels som teknisk lösning och dels genom kombinationen el och mekanik i samma enhet.
I stället för att kommunicera från styrsystemet enskilt med varje ventil, gick det att styra hela enheten via två trådar i form av en så kallad fältbuss.
Men kunderna var skeptiska till detta, minns Tobias Lidén.
De tyckte att cykeltiderna blev för långa, förstod inte hur de skulle felsöka och såg systemet som alltför avancerat för elektrikerna.
Idag är det svårt att hitta styrenheter inom industrin som inte styrs via någon form av fältbusslösning. I stort sett varenda enhet i en fabrik kan ta emot kommunikation från ett överordnat styrsystem.
Läs mer:
Redan där, för 20 år sedan, såg vi embryot till det vi kallar Industri 4.0 i dag. Tekniken är ny men grundkonceptet fanns tidigare, säger Tobias Lidén vd på Festo som vid årets Hannovermässa bland annat lanserar företagets stora nyhet, en programmerbar ventilenhet som fått ökad intelligens och flexibilitet.
Det som utmärker både ventilenheten och dagens Industri 4.0 är att allt är uppkopplat mot nätet.
Det är nytt men det är ingen revolution. I industrin har vi länge haft maskiner som kunnat prata med varandra, vi har haft standardiserade protokoll och chansen att koppla ihop enheter, nu kan vi även koppla upp dem mot nätet, säger Tobias Lidén och gör en jämförelse:
– Självkörande bilar, det är något helt nytt. Eller när vi får internet of things hemma, det är också nytt.
Ser vi inget nytt i industrin?
– Jodå, bygger vi vidare på tekniken så kommer maskinerna själva att kunna ta beslut om vilka flöden produktionen ska ta. Maskiner fördelar material mellan sig för att undvika flaskhalsar. Ordersystemet hittar ledig kapacitet. Hela systemet blir självstyrande.
Men vad ska vi dra för slutsats av ditt utspel om att Industri 4.0 inte är något nytt?
– Att vi inom svensk industri inte behöver vara rädda för det nya. Vi ligger långt fram men vi måste fortsätta att utvecklas.
27 år på Festo
Tobias Lidén.
Ålder: 50 år i november.
Vd på Festo Sverige, Norge och Danmark. Ordförande i Hydraulik- och Pneumatikföreningen, HPF.
Bakgrund: Elingenjör från Lund. Jobbat på Festo sedan 27 år, de sista 10 som vd.