Hållbar industri

Småländsk hyttfabrik testar japansk metod

Produktiviteten går upp när montörerna serveras med komponenter och verktyg på en bricka.

Publicerad

Halva arbetsdagen på Scanias hyttfabrik i Oskarshamn kan slösas bort på att gå runt och hämta material och verktyg.

Med den japanska Hinometoden ska den tiden minimeras.

De vanliga ställen, "fasaderna", med material och verktyg försvinner. I stället plockar två montörer ständigt ihop komponenter och material, lägger det på brickor, och serverar dem som står och jobbar vid linan.

Tidigare i år besökte ledningsgruppen i Oskarshamn den japanska lastbilstillverkaren Hino. Man fann det direkt slående hur så få anställda kunde producera så många lastbilar.

Den viktiga förklaringen var att fabriken hade lyckats minska "muda", det onödiga arbetet eller slöseriet, på ett sätt som var smått sensationellt. Framför allt hade Hino minimerat montörernas gångtid.

Nu har hyttfabriken själv byggt om i fabriken och anpassat Hinometoden till en av sina produktionslinor, lina fem, där man bland annat monterar bäddar och kylskåp i hytterna.

I augusti drog man i gång försöket.

- Vi är långt ifrån färdiga ännu. Det finns stora möjligheter till ytterligare optimering. Men Hino fungera över förväntan, säger projektledaren Tomas Hallenberg i Scanias interntidning "Scania Inside".

En av montörerna på lina fem, Jens Kronvall, säger:

- Vi spar tid. Det känns också som att det blir mindre risk för misstag när man får grejerna serverade.

Eftersom hela linan blivit mer effektiv planeras nu en Hinoisering med servitörer av andra linor nästa år. Först på tur står linan där instrumentbrädan monteras.