Hållbar industri
SKF övervakar 600 tyska vindkraftverk
Smyglyssnande sensorer håller koll på nästan 600 tyska vindkraftverk. Med hjälp av de små elektroniska vakthundarna ska SKF sätta stopp för plötsliga haverier och dyrbara driftsstopp.
För varje meter som vi kämpar uppför stegen i vindkraftverkets torn inser jag varför så många just nu talar om fjärrövervakning som en av de viktigaste trenderna inom vindkraften.
- Och då klättrar du ändå utan verktyg och reservdelar och behöver bara klättra upp och ner en gång, säger Michael Nöth från SKF.
Till slut befinner vi oss nästan 70 meter över en tysk leråker, några mil utanför Hamburg.
Michael Nöth tar ett kliv över turbinens huvudaxel och pekar på något som ser ut som ett litet svart stetoskop på planetväxeln.
- Där mäter vi hastigheten.
Lite längre bort sitter likadana sensorer fästa på huvudlagren, växellådan och generatorn. Deras uppgift är att mäta vibrationer och temperatur i turbinen.
Resultatet samlas i SKFs "svarta låda" längst bak i turbinhuset. Där-ifrån skickas alla data vidare via internet eller gprs till ett kontor i utkanten av Hamburg. Där sitter Christian Alberts och hans kollega Michael Wika och håller reda på nästan 600 vindkraftverk över hela Tyskland.
Varje vindkraftverk har en färgkod på bildskärmarna; grönt är normalt, gult innebär mindre problem, rött markerar allvarliga fel.
Med jämna mellanrum får vindkraftverkens ägare en "hälsorapport" från SKF. Där kan de läsa vilka eventuella problem som de elektroniska vakthundarna upptäckt, vad de kan bero på och hur de bör åtgärdas.
I dag har SKF sålt 1 000 exemplar av sitt övervakningssystem Windcon. Drygt hälften av kunderna låter dessutom SKF sköta den rullande övervakningen av vindkraftverken.
Nu vill kullagertillverkaren utöka sin satsning på eftermarknaden med att sälja service- och reservdelsavtal och erbjuda nya automatiska system för underhåll, till exempel inom smörjning.
Men konkurrensen är hård.
- Det råder rena guldruschen på det här området, säger Inge Aasheim, som arbetar med att utveckla SKFs affärsidé.
För ett par år sedan fanns ett halvt dussin godkända system för automatisk driftsövervakning. Vid den stora vindkraftsmässan i tyska Husum nyligen fanns det ett 20-tal företag som erbjöd olika system.
Alla vill de vara med och kämpa om de pengar som finns att tjäna när garantin löper ut på 2-5 år gamla turbiner.
- Enbart i USA handlar det om 3 000 turbiner i år, säger Inge Aasheim.
SKFs fördel är att koncernen levererar lager till de flesta turbintillverkarna i världen.
Företaget är dessutom huvudleverantör till GE Wind och har ett nära utvecklingssamarbete med Vestas och Repower, men också en stark ställning hos till exempel tyska Enercon och indiska Suzlon.
- Det gör att vi inte bara kan erbjuda övervakning och service, utan också hjälpa till att utveckla turbinerna, säger Inge Aasheim.