INDUSTRI

Saab har köpt Silicon Valley-bolaget Crowd AI – varför då?

Ett Saab i kraftig medvind har gått på offensiven och på bara en vecka köpt två ai-bolag. Det senaste är amerikanska Crowd AI som enkelt kan utvinna information i bilder från kameror.

Publicerad Uppdaterad

Vad har hänt? 

Svenska försvars- och säkerhetsföretaget Saab har förvärvat amerikanska ai-bolaget Crowd AI för en hemlig summa. Det sker under en period när efterfrågan på Saabs produkter ökat kraftigt, bland annat beroende på kriget i Ukraina. I somras rapporterade storbolaget en rörelsevinst på 1 065 miljoner kronor för andra kvartalet, mot 738 miljoner för samma tid i fjol. 

– Det är intensiva tider och vi växer kraftigt, sa Micael Johansson, Saabs vd, till TT då. 

– Det är en konsekvens av ett tragiskt krig i Ukraina. Många länder vill bygga upp sin försvarsförmåga igen efter år där det inte varit en prioriterad fråga. 

Crowd AI gör teknik för dubbla användningsområden, alltså produkter som kan användas både i civilsamhället och för militära ändamål. Bolaget är mest kända för datorseendeteknik som sägs vara enkel att använda. 

– Att komma till Saab är ett stort steg för oss. Som del av Saab kommer teamet vi har byggt att öppna nya dörrar för tekniska framsteg med dubbla användningsområden som ligger i linje med det amerikanska försvarsministeriets prioriteringar. Jag ser fram mot att bidra till Saabs viktiga arbete över olika branscher och marknader, säger Devaki Raj, VD och medgrundare av CrowdAI, i ett pressmeddelande. 

Verksamheten kommer att ha sin primära bas i San Diego, Kalifornien. 

 Varför ville Saab köpa Crowd AI? 

 Att ligga i framkant inom artificiell intelligens är en angelägenhet för mer eller mindre alla bolag med Saabs ambitioner. Att det blev just Crowd AI förefaller logiskt: det amerikanska företaget kan med sin teknik utvinna visuell information i bilder från kameror som sitter i allt från mobiltelefoner till satelliter. En video på företagets hemsida visar hur flygplansmodeller snabbt kan identifieras med hjälp av satellitfoto. Tre områden Crowd AI nämner är försvar, katastrofinsatser och rymdfart. 

 Vad säger Saab själva om förvärvet? 

 Detta: 

– Det är ytterligare ett steg i vår internationella tillväxtstrategi, som går ut på att säkerställa att Saab är väl positionerat på nyckelmarknaderna och att upprätthålla våra konkurrensfördelar. Crowd AI kommer att hjälpa Saab att förbättra vår befintliga portfölj med ai- och maskininlärningskapacitet. Detta är tillsammans med det nyligen genomförda förvärvet av Bluebear i Storbritannien ytterligare ett exempel på hur vi möter våra kunders framväxande behov, säger Micael Johansson i ett pressmeddelande. 

Köpet av Crowd AI kommer alltså bara någon vecka efter att Saab pungade ut för brittiska Bluebear, som tillverkar ai-styrda drönare med förmåga att uppträda i svärmar.