Hållbar industri

Rekordstora maskinen ger ökad takt i produktionen

Weland har köpt in en gigantisk maskin till sin produktion. Den betyder ökad effektivitet och expansion.

Publicerad

Familjeföretaget Weland tillverkar gallerdurk, trappor och räcken samt har även plåtbearbetning och legoproduktion med laserskärning, robotsvetsning, bockning och skärande bearbetning.

Företaget har expanderat – och fortsätter att växa. Industrilokalerna i Smålandsstenar byggs ut med 20 000 kvadratmeter. Samtidigt investeras 50 miljoner kronor i en ny jättemaskin.

Det är en helautomatiserad stans- och panelbockningsmaskin från Prima Power som mäter hela 80 x 22 meter. Totalt rymmer den 300 ton råmaterial och färdiga komponenter. Maskinen tar hand om råmaterialet och bearbetar det ända till den färdiga produkten. Den lämpar sig för tillverkning av bland annat skåp, lådor, elskåp, luckor och butiksinredning.

Företaget ska dels förbättra befintliga produkter och dels automatisera tillverkningen.

– Det är ett fantastiskt tillskott för oss och kommer att stärka vår ställning som en av de absolut främsta aktörerna inom plåtbearbetning i vår del av Europa säger Björn Henriksson, produktionschef för Weland. Vi kommer att ha totalt att ha tre linjer med stans, vinkelsax och panelbock när den här anläggningen är installerad.

Maskinen levereras till fabriken i Smålandsstenar under nästa år. Arbetet kommer till en början att ske med befintlig personal men på längre sikt hoppas man även att nyanställa.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!