Hållbar industri

Rekordfynd av zink i Sala: "Stor potential"

Zink används huvudsakligen vid varmgalvanisering, en rostskyddsbehandling för järn och stål. Foto: Science Photo Library/TT
Zink används huvudsakligen vid varmgalvanisering, en rostskyddsbehandling för järn och stål. Foto: Science Photo Library/TT

Alicanto Minerals har hittat vad bolaget beskriver som den största outforskade tillgången av zink i Sverige. 311 000 ton av metallen kan där finnas.

Publicerad

Australiska Alicanto Minerals, med svenska dotterbolaget Zaffer Sweden, har hittat vad bolaget beskriver som betydande fyndigheter av zink, silver och bly i Sala.

Fyndet omfattar 9,7 miljoner ton malm. Enligt en presentation av projektet finns där 311 000 ton zink, 467 ton silver samt 44 000 ton bly.

– Vi ser stor potential i Sala och kommer nu ta nästa steg och ansöka om en bearbetningskoncession för att kunna etablera en gruva, säger Peter George, vd Alicanto Minerals, i ett uttalande.

Sverige har redan en framstående position inom brytning av zink och står för ungefär en tredjedel av produktionen inom EU. Lundin Mining bryter till exempel metallen i Zinkgruvan i Askersunds kommun, liksom Boliden i Garpenberg i Hedemora kommun.

2021 producerade Sverige uppskattningsvis 230 000 ton zink, vilket är drygt en tjugondel jämfört med Kina som är världens största producent, enligt USGS. Australien och Peru är också stora länder inom zinkbrytning.

Sala är annars mest känt för sin historiska brytning av silver, i Sala silvergruva. Verksamheten startade redan på 1400-talet men lades ner på 1960-talet. Förutom silvret var zink och bly viktiga resurser även då.

Zink är det 23:e vanligast förekommande grundämnet i jordskorpan och är den fjärde mest producerade metallen sett till vikt, efter järn, aluminium och koppar, enligt US Geological Survey (USGS).

Zink används huvudsakligen som rostskyddsbeläggning av järn och stål, en process som kallas för varmgalvanisering.

I november 2021 tog USGS upp zink på sin lista över kritiska mineral. Ännu så länge har dock EU inte valt att göra samma sak. Metallen har medelhög ekonomisk betydelse men låg tillgångsrisk, enligt EU:s sammanställning från 2020.