Biomaterialföretaget Artimplant har fått sammanlagt 44 miljoner kronor i nytt kapital. Företaget utvecklar nedbrytbara implantat som bland annat hjälper skadade korsband att läka.
Göteborgsföretaget Artimplant bildades 1990 på initiativ av ortopeden Lars Peterson vid Sahlgrenska sjukhuset. Han ville få fram bättre implantat för att förstärka skadade korsband vid knäoperationer. Men företagets egenutvecklade polymermaterial kan även ersätta andra senor. Dessutom finns flera andra möjliga tillämpningar, till exempel inom sårvård och för behandling av artros i tummen.
Vägen till lönsamhet har visat sig lång. Sedan förra året har företaget organiserats om och antalet anställda minskats för att få ned kostnaderna. Genom två nyemissioner har företaget nu fått in sammanlagt 44 miljoner kronor, varav 30 miljoner i december förra året.
- Med de kostnader vi har räcker pengarna i åtminstone femton månader framåt, kanske i två år, säger företagets vd Tord Lendau.
Den fristen ska räcka för att få ut företagets produkter på den kommersiella marknaden. Artimplant har nyss tecknat ett avtal om ett halvårs försöksförsäljning med det brittiska medicinteknikföretaget Atlantech. Om det faller väl ut inleds förhandlingar om ett licensavtal.
Artimplant har tidigare presenterats i Ny Tekniks artikelserie Teknik i tillväxt.