Hållbar industri

LKAB-störning drabbade även Kirunagruvan: ”Olika system som berördes”

LKAB:s gruva i Kiruna. Även den drabbades av söndagens it-störning, men behövde aldrig utrymmas. Arkivbild. Foto: Hanna Franzén/TT
LKAB:s gruva i Kiruna. Även den drabbades av söndagens it-störning, men behövde aldrig utrymmas. Arkivbild. Foto: Hanna Franzén/TT

It-störningen som fick LKAB att utrymma gruvan i Malmberget i söndags har åtgärdats och produktionen är i gång igen. Det tekniska felet slog ut flera system och påverkade även gruvan i Kiruna.

Publicerad

Till skillnad från i Malmberget fattade man aldrig beslut om att stänga gruvan i Kiruna.

– Det hann lösas. Det fanns system så att man gjorde bedömningen att man kunde fortsätta produktionen. Det var lite olika system som berördes, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Han uppger att man har identifierat störningen och beskriver den som ett "tekniskt fel", men vill inte i detalj gå in på vad som slutade fungera.

– Det här var ett tekniskt fel som slog ut flera system som kom att beröra hela LKAB.

Fick utrymma Malmbergets gruva

Malmbergets gruva utrymdes eftersom man hade problem med varningssystemet för ventilationen och systemet för seismisk aktivitet. Problemen som drabbade Kirunagruvan såg enligt Lindberg annorlunda ut.

– Vi kommer se över om det finns något som behöver göras för att förhindra det i framtiden. Det är väldigt ovanligt att flera system stannar samtidigt, säger han.

Lindberg upprepar också att problemen inte berodde på något it-attack utan att problemen var interna.