Hållbar industri

Larmknappen ger koll på dina prylar

IOT-PODDEN. Är det möjligt att starta ett hårdvarubolag på 100 dagar så kör jag. Tänkte Elin Elkehag. Och det gick. Under våren lanseras produkten.

Publicerad

Andra avsnittet av IoT-podden från Ny Teknik handlar om personlig säkerhet: prylarna som kan hjälpa dig att hålla koll på dina saker, din farmor eller dina barn.

Programmet gästas av Elin Elkehag som grundat bolaget Stilla samt Isak Utegård, chefsutvecklare på Stilla.

– Om jag vetat hur svårt det var hade jag nog inte påbörjat den här resan, säger Elin Elkehag om äventyret med Stilla.

Hon är på Sverigebesök men sitter numera i Silicon Valley tillsammans med halva företaget, andra halvan sitter i Stockholm.

Den lilla larmknappen som de tagit fram lanseras under våren. Små runda knappar, som också ska vara snygga.

– Vi ska göra elegant och användarvänlig teknik för vanligt folk. Vill att det ska vara både snyggt och funktionellt, säger Elin Elkehag.

Den lilla knappen kan läggas i handväskan, kanske i barnvagnen eller sättas på din dator. Om någon rycker väskan får man då ett larm i sin smarta telefon eller klocka.

I själva hårdvaran finns en accelerometer som reagerar på rörelse och en blåtand som pratar med appen i din telefon. Där kan man ställa in olika grad av rörelsekänslighet.

– Det är ganska avancerad teknik för att vara en så enkel produkt. Men vi pratar inte om hur high-tech den är. Användarna bryr sig inte om maskininlärning och algoritmer utan om funktion, säger hon.

Bolaget har förbeställningar från hela världen på larmknappen. Sedan går utvecklingen vidare med nya produkter. I andra fasen finns en produkt anpassad för hemmet att sätta på fönster och dörrar.

– Vi bygger ett bolag, inte bara en produkt, säger Elin Elkehag.

Här hör du om Elin Elkehags iot-resa

IoT-podden från NyTeknik hittar du i iTunes/Podcaster och på Soundcloud. Den kan också nås från www.nyteknik.se eller via sociala medier: Facebook, Twitter, Instagram och Linkedin.

Programmet görs av Ny Teknik och sponsras av teknikkonsulten Rejlers samt Telenor Connexion.

Som samarbetspartners finns också Hallström PR och Beppo Ljudproduktion.