Hållbar industri
Labb ska vässa Sveriges fordonskompetens
Foto: Alamy
Tunga fordon - ett signum för svensk industri. Och ett område där vi med ett nytt initiativ ska fortsätta ligga i framkant.
PMH Application lab. Där har ni framtiden för svensk industri om man ska tro de många lovorden under den kostymtäta invigningen på Kungliga tekniska högskolan, KTH.
– Det här kommer att öka svensk industris konkurrenskraft, säger Pia Sandvik, chef Rise, den statliga ägaren bakom flera forskningsinstitut.
Rise är en av tre huvudmän bakom labbet. Övriga är KTH och tyska Fraunhofer, som är Europas ledande institut för tillämpad industriforskning. Det nya labbet kommer att ligga på KTH-området i Stockholm men chefen, Jannik Henser, har hämtats från Tyskland.
Hela namnet på labbet är Powertrain manufacturing for heavy vehicles application lab. Labbet är inriktat på tillverkning av drivlinor för fordonsindustrin. Målet är att optimera tillverkningsprocesserna till de bästa.
Samtidigt ska det bli ett kompetenscentrum för utbildning av högt kvalificerade ingenjörer. Något partnerföretagen ser som viktigt.
– Det här är ett strategiskt arbete, vi måste diskutera framtiden eftersom vi ser att mycket kompetens som som på området kommer att pensioneras. Då måste vi se till att kunskapen överförs, säger Camilla Engbrink, chef för global produktstyrning och FoU på Sandvik Coromant.
Förutom Sandvik är det de svenska fordonsjättarna Volvo och Scania som är partnerföretag till labbet.
– Vi välkomnar fler företag att samarbeta med oss, betonar labbchefen Jannik Henser.
Biljättarna ser gärna sina leverantörer som medlemmar.
– I Sverige finns en mängd både små och medelstora leverantörer som kan bli medlemmar, säger Jan Ohlsson, vice vd på Volvo.
Ett forsknings- och utvecklingskluster är knutet till labbet. Där deltar KTH, Fraunhofer, institut inom Swerea (som ingår i Rise) samt Chalmers.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!