Industri

Kraftiga skalvet i Kirunagruvan: ”Preliminär magnitud på 2,2”

Utsikt över Kiruna centralstation och LKAB:s gruva i Kirunavaara. Arkivbild. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Utsikt över Kiruna centralstation och LKAB:s gruva i Kirunavaara. Arkivbild. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ett större skalv, med en magnitud på 2,2 enligt den lokala skalan, inträffade på tisdagseftermiddagen i Kirunagruvan, uppger LKAB. Inga personskador har rapporterats och det drabbade området undersöks.

Publicerad

Först att rapportera om skalvet var SVT Nyheter Norrbotten.

– Det är ett relativt kraftigt skalv, med det är inte något av de kraftigaste vi har haft, om man säger så, säger Per Juntti, kommunikatör på LKAB, till TT och fortsätter:

– Det är en preliminär magnitud på 2,2 enligt vår lokala skala.

Den lokala skalan kan mäta magnituden mer exakt än exempelvis Richterskalan, säger Per Juntti. Det drabbade området i gruvan har nu stängts av och besiktas för att säkerställa att det framgent är säkert att vistas där, säger han.

– Man vill ju vara säker, men enligt vad jag har fått för rapporter än så länge så är det inga personskador eller större skador i gruvan, utan det är mer än säkerhetsåtgärd än någonting annat, säger Juntti.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten skriver Kirunabor på sociala medier att de känt av skalvet flera kilometer från gruvan.

”Det skakade i hela huset och vitrinskåpet med finporslin vibrerade ordentligt”, skriver en kirunabo enligt SVT.

Under natten till tisdagen inträffade en annan så kallad seismisk händelse med en magnitud på 1,6 enligt den lokala skalan.

Den 18 maj 2020 drabbades gruvan av ett skalv som nåddel 4,8 på Richterskalan, vilket är Sveriges största gruvskalv någonsin som har registrerats. Den gången drabbades produktionen av skalvet och LKAB påverkas ännu av konsekvenserna av det då man inte kunnat fullt ut återuppta verksamheten i den delen som var värst utsatt av skalvet.

Det är oklart hur verksamheten i gruvan påverkas av tisdagens skalv.