Industri

Kampen mot zika trappas upp

Myggarten Aedes aegypti sprider zikaviruset. Foto: Polaris Images / All Over Press
Myggarten Aedes aegypti sprider zikaviruset. Foto: Polaris Images / All Over Press

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar vården att avstå från blod av givare som återvänder från områden där zikaviruset finns. Det sker efter ett bekräftat ett fall av smittöverföring via blodtransfusion.

Publicerad

Rekommendationen görs sedan hälsomyndigheten i den brasilianska industristaden nära Sao Paulo, bekräftat att en sjukhuspatient med skottskador blev infekterad med zikaviruset efter flera blodtransfusioner i april förra året. En av personerna vars blod användes bar på zikaviruset, rapporterar Reuters.

I spanska Katalonien har det första kända europeiska fallet med en zikainfekterad gravid kvinna konstaterats. Kvinnan visade symptom efter att ha gjort en resa till Colombia.

Kvinnan är en av sju personer i Spanien som har konstaterats bära på smittan. Samtliga sägs må bra.

Det finns också en risk att zikaviruset är sexuellt överförbart. Ett sådant fall har registrerats i Texas, där hälsomyndigheten uppger att den smittade ska ha fått sjukdomen via sexuell kontakt med en person som besökt Venezuela.

– Om det blir bekräftat så kommer det att ge en ny dimension till problemet, säger Carissa Etienne, chef för WHO:s panamerikanska gren PAHO.

Zika-viruset har nu spridit sig i 26 länder på den amerikanska kontinenten, enligt Etienne.

Brasilien storsatsar för att bekämpa zikaviruset, som misstänks ha orsakat att tusentals barn i landet fötts med onormalt små huvuden och förkrympta hjärnor.

Över en halv miljon personer mobiliseras i Brasilien för att bekämpa viruset. Deras uppgift är att röja undan de platser där myggan kan kläckas, såsom stillastående vattensamlingar, samt att fungera som rådgivare för allmänheten, uppger brittiska BBC.

Hälsomyndigheter oroar sig för att upp till fyra miljoner människor kan smittas i Sydamerika och resten av världen.