Industri
Insektsvirus ger snabbare vaccin
Det kan ta tre månader upp till ett halvt år att få fram vaccin mot svininfluensan, med traditionell teknik. Ett amerikanskt företag, med svenska delägare, klarar det på sex veckor, med hjälp av insektsvirus.
Det Amerikanska företaget Protein
Sciences säger att det kan få fram vaccin mot svininfluensan på bara sex veckor. Bolaget, som till en del ägs av svenska bioteknikföretaget Diamyd, odlar vaccin i insektsceller.
Cellerna kommer ursprungligen från en nattflylarv. Företaget tillverkar redan ett vaccin mot "vanlig" influensa, som inom kort väntas bli godkänt av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.
-?Om svininfluensan visar sig vara ett verkligt hot måste vi överväga att ändra vår produktionsplanering och göra det vaccinet i stället, säger företagets vd Dan Adams i en intervju med den amerikanska lokaltidningen Hartford Courant.
-?Det är ingen stor förändring mot det vi gör nu. Cellodlingstekniken gör det möjligt att snabbt skala upp produktionen. En annan fördel är att processen inte använder levande influensavirus.
Med traditionell teknik tillverkas influensavaccin genom att viruset får infektera hönsägg. Det tar flera månader att få fram ett färdigt vaccin, och problemen med att snabbt skala upp produktionen är stora.
Om en oväntad epidemi bryter ut gäller det att få fram många miljoner befruktade ägg. Det tar tid, särskilt som hönsen måste födas upp under strikt kontrollerade förhållanden.
Ett vanligt virus består av en kärna med dna, som skyddas av ett proteinskal. Protein Sciences vaccin innehåller ett av virusets ytproteiner, som får vårt immunförsvar att reagera och börja göra antikroppar.
Tekniken bygger på att på bioteknisk väg stoppa in den bit av influensavirusets dna som innehåller receptet på ytproteinet i ett slags insektsvirus, som är ofarligt för människor. Insektsviruset infekterar i sin tur insektsceller, och får cellerna att producera ytproteinet.