Premium
Industriell säkerhet i fokus på Underhållsmässan
Efter två dagar avbröts Underhållsmässan i Göteborg – men innan dess stod säkerhetsteknik och additiv tillverkning i fokus för Europas största fackmässa för drift och underhåll.
Det är glesare än väntat bland montrarna, och flera utställare har uteblivit från mässan med hänvisning till coronaviruset. Somliga föredragshållare har valt att medverka via Skype av samma anledning.
Men trots allt finns här omkring 350 utställande företag, och Jonas Nordström, produktchef på Dräger, sätter igång säkerhetsutvecklarens nya flaggskepp: den bärbara gas-analysatorn X-Pid. Skärmen på den blåtandskopplade kontrollenheten visar att mässhallens luft innehåller 0,00 ppm kolväten.
Kollegan Peter Jernberg, som nyss tvättat sig med handsprit, för händerna mot sensorenheten och genast går kolvätemarkeringen upp till 1.03 ppm.
- I stället för ett provrör med aktivt kol, som du sedan måste springa till ett laboratorium med, får du svaret direkt och på plats ute i arbetsmiljön, säger Jonas Nordström.
Analysatorn har omkring 30 gaser i sitt bibliotek men kan i teorin identifiera, och mäta halterna av, upp till cirka 150 olika potentiella gaser.
- Du kan säga till den att ta ett luftprov och kolla efter exempelvis bensen, isobutylen och xylen. Då testar den och ger svar: du har en ppm av det första, noll ppm av det andra och tre ppm av det tredje. Du går runt med ett bärbart labb över axeln, sammanfattar Jonas Nordström.
Dräger är bara en av utställarna med fokus på industriell säkerhet, ett område som fått ökat utrymme på mässan under senare år. Ett annat växande fokusområde, som inte ens blev ett eget tema förrän vid förra mässan 2018, är 3d-printing.
- Additiv tillverkning har börjat bli mer tillgängligt på marknaden, och generellt sett märker vi att intresset är stort, säger Daniel Risberg från Protech.
Företaget visar upp två olika additiva metalltekniker på mässan: Xact Metal och Desktop Metal.
- Xact använder pulver och laser, medan Desktop bygger på att metallpulver blandas med bindemedel och formsprutas. Fördelen med Desktoptekniken är att den kräver ganska lite av miljön den ska användas i. Det behövs ingen gas, till exempel, säger Daniel Risberg.
I närheten står Hydrocut och demonstrerar vattenskärare från Omax. Däribland den nylanserade Protomax, som Hydrocuts Patrik Lundin kallar för en garagemaskin.
- Det är en lite billigare och enklare variant för prototyptillverkning. Vi har sålt den till utvecklingsavdelningarna på flera företag, bland annat ett som ska skära ut material som de ska ha vid styrelsemöten och utvecklingssamtal. Det blir något att hålla i och känna på, istället för att bara titta på bilder, säger Patrik Lundin.
”Bygger på ett mikroelektromekaniskt system”
Ännu mer handfast blir det hos PMH International, som demonstrerar en ny fjärrstyrd multifatvändare från Logitrans. Den kan hantera stål- och plastfat upp till 350 kilo, såväl runda som fyrkantiga, i diametrar mellan 30 och 60 centimeter.
- Aggregatet har både tryckkraft och friktionskraft i anläggningsytorna. Aggregatet kan även rotera fatet upp till 360 grader, och på displayen kan du ställa in både lutningsgrad och hastighet på rotationen. Vi vänder oss till alla typer av industrier som hanterar fat eller tunnor, säger PMH Internationals Niklas Håkansson.
Lagertillverkaren Schaeffler visar upp en lång rad olika sensorer för vibrationsmätning. Däribland nyheten VarioSense, som byggs in i själva lagret.
- Det är det senaste från oss just nu. Den bygger på ett mikroelektromekaniskt system i ett silikonchip, 0,2 millimeter stort, som loggar vibrationsdatan i molnet så du kan övervaka det var som helst ifrån, säger Schaefflers John March.
På detta sätt ska man kunna förutse, och förebygga, dyra lagerhaverier långt innan de inträffar.
- Ibland beror ju vibrationerna bara på att du behöver smörja lagren. Då sköter systemet smörjningen automatiskt, och på din Ipad ser du effekten av smörjningen omedelbart, säger John March.
”Behöver inget skyddsutrymme”
En utställare som lockar många intresserade åskådare är Smarta Fabriker, ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs Tekniska College och ett 50-tal olika företag, med syfte att skapa och sprida kunskap om industriell digitalisering. I deras monter står en kollaborativ robot som går på 5G-nätet, och bygger batteridrivna Legomodeller av Volvos autonoma dragfordon Vera.
- Roboten är mobil och kan alternera mellan de tre stationerna chassimontering, batteri- och motormontering, och karossmontering. Poängen är att visa fördelar med flexibel produktion. Den kan flyttas utan sladdar och behöver inget skyddsutrymme, säger Hanne Ingvarsson, student på Göteborgs Tekniska College.
Detta är värdefullt inte minst för mindre företag, menar Smarta Fabrikers projektledare Greta Braun.
- För den som inte har råd att robotisera överallt i sin fabrik, kan en mobil, flexibel robot vara en idealisk lösning, säger hon.
Demonstratorn har byggts av elever från Chalmers, yrkeshögskolan och gymnasiet, och ett annat syfte med den är att få fler ungdomar och kvinnor intresserade av teknik. Den som vill bekanta sig närmare med projektet kan göra det på Instagram-kontot @productionforfuture.
På onsdagskvällen, efter att den andra mässdagen av fyra genomförts, meddelar arrangörerna att mässan avbryts. Detta eftersom regeringen, på Folkhälsomyndighetens rekommendation, stoppar allmänna sammankomster med fler än 500 personer för att minska risken för spridning av coronavirus.